Med Matcha te så konsumerar du hela bladet

Det är inte många som vet att Matcha te och grönt te båda är grönt te. Matcha te är ett namn på hur teet har bearbetas och vilken skepnad den får. Visst är det intressant?

Faktum är att står du i valet och kvalet mellan matcha vs grönt te, vilket som är nyttigaste! Så är matcha mer nyttigt. Matcha te är nämligen ett grönt te som sagt som har fått odlas under under filtar där bladen växer mer långsammare och blir mer tjockare. Bladen har sedan torkats som te gör. Men det som är unikt är att venerna i tebladet skärs ut och därefter mals tebladen under stora stenar till ett fint härligt grönt pulver. Så när vi dricker en kopp matcha te så konsumerar vi hela bladet jämfört om vi drycker en kopp grönt te där vattnet inte absorberar lika mycket det härliga!

Matcha är rik på antioxidanter, aminosyror och ger en lugnande effekt

Matcha te innehåller stora mängder antioxidanter som är viktigt för oss, antioxidanter fungerar som kroppens försvar mot skadliga radikaler som bryter ner cellerna. Vi är beroende avantioxidanter för att leva och må bra. Dessa återfinns i frukt och grönt men visste du att in kopp matcha är  koncetrationen avavantioxidanter nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

matcha

ORAC är ett mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, ser man på matcha så visar det 1 400 enheter  per gram matcha-te, jämfört med blåbär som ligger på 93 per gram eller det omskrivna gojibären – som ligger på 253. Så att dricka matcha te är mer än att bara vara gott.

Så vill du dricka det teet med mest avantioxidanter så välja matcha! Matcha är lite krångligare att förbereda än vanligt te men det är verkligen värt det. Nu har jag sett att det finns speciella brukar man skakar och slippa vispen för att skapa en perfekt kopp matcha. Alternativet är ju att göra en Matcha latte, det är faktiskt godare tycker jag.

Brygg Matcha te görs när vattnet har en temperatur är runt 60-70°. Mängden matcha:ca 1 tsk till 0,5 dl vatten. Ett rent matcha te vispas ut i vatten, gärna med en bambu- eller lattevisp, tills ett lätt skum bildats på ytan.

 

Kommentera