Olika typer av ansikts exfoliering

Exfoliering är en viktig del av hudvårdsrutinen som hjälper till att avlägsna döda hudceller och främja en frisk och strålande hud. Det finns olika typer av exfolieringstekniker som kan användas för att uppnå detta resultat. Här är några vanliga typer av exfoliering för huden:

Här nedan är en guide om allt du behöver veta om exfoliering i ansiktet

 1. Mekanisk exfoliering: Mekanisk exfoliering innebär att man använder en fysisk skrubb eller peeling för att försiktigt avlägsna döda hudceller. Skrubben innehåller små partiklar, som korn eller fruktskal, som varsamt masseras över huden för att ta bort orenheter och slough off döda celler.
 2. Kemisk exfoliering: Kemisk exfoliering använder syror eller enzymer för att lösa upp döda hudceller och rengöra porerna. De vanligaste syrorna som används är AHA (alfa hydroxisyra) som glykolsyra och mjölksyra, samt BHA (beta hydroxisyra) som salicylsyra. Denna typ av exfoliering kan vara mer effektiv för att nå djupare in i hudens lager.
 3. Enzympeeling: Enzympeeling använder naturliga enzymer, vanligtvis från frukter som papaya eller ananas, för att bryta ner proteiner och avlägsna döda hudceller. Detta är en mildare form av exfoliering som passar för känslig hud.
 4. Mikrodermabrasion: Mikrodermabrasion är en mer intensiv exfolieringsteknik som används av professionella hudterapeuter. Den använder en maskin med små kristaller för att slipa bort det översta lagret av huden. Detta främjar cellförnyelse och kan hjälpa till att minska fina linjer, ärr och solskador.
 5. Kemisk peeling: Kemisk peeling är en avancerad form av kemisk exfoliering som vanligtvis utförs av en hudläkare eller hudterapeut. Starkare kemikalier appliceras på huden för att avlägsna det översta lagret och främja tillväxten av ny hud. Detta kan vara effektivt för att behandla hudproblem som pigmentering, ärr och rynkor.
 6. Peelingmasker: Peelingmasker är behandlingar som kombinerar både mekanisk och kemisk exfoliering. Dessa masker innehåller vanligtvis små partiklar för att fysiskt exfoliera huden, samtidigt som de innehåller syror eller enzymer för kemisk exfoliering.

Hur exfolierar man ansiktet?

För att exfoliera ansiktet på rätt sätt och uppnå en fräsch och strålande hud, följ dessa steg:

 1. Rengöring: Börja med att tvätta ansiktet noggrant med en mild rengöringsprodukt som passar din hudtyp. Se till att avlägsna all makeup och smuts från huden för bästa exfolieringsresultat.
 2. Välj exfolieringsmetod: Välj den exfolieringsmetod som passar din hud bäst. Du kan använda en mekanisk skrubb, en kemisk peeling eller en enzympeeling. Se till att produkten du väljer är avsedd för ansiktsanvändning.
 3. Testa på ett litet område: Om du använder en ny exfolieringsprodukt för första gången är det bäst att testa den på ett litet område av huden för att se om det uppstår någon irritation eller allergisk reaktion.
 4. Applicera exfolieringsprodukten: Följ anvisningarna på produkten för att applicera exfolieringsprodukten på ansiktet. Var försiktig runt ögonområdet och läpparna eftersom huden där är extra känslig.
 5. Massera försiktigt: Om du använder en mekanisk skrubb, massera produkten i cirkulära rörelser över ansiktet med lätta tryck. Om du använder en kemisk peeling eller enzympeeling, låt produkten verka enligt anvisningarna på förpackningen.
 6. Skölj av: Efter exfoliering, skölj ansiktet noggrant med ljummet vatten för att avlägsna exfolieringsprodukten och döda hudceller.
 7. Återfuktning: Efter exfoliering är det viktigt att återfukta huden. Applicera en återfuktande kräm eller ansiktsolja som passar din hudtyp för att behålla fuktbalansen i huden.
 8. Använd solskydd: Eftersom huden kan vara mer känslig efter exfoliering är det viktigt att skydda den från skadliga UV-strålar. Använd en bredspektrum solskyddsmedel med tillräckligt hög solskyddsfaktor när du vistas utomhus.
 9. Frekvens: Hur ofta du bör exfoliera beror på din hudtyp och exfolieringsprodukten du använder. Generellt sett kan en mild exfoliering en eller två gånger i veckan vara tillräckligt för de flesta hudtyper.
 10. Undvik överexfoliering: Överexfoliering kan skada huden och göra den irriterad. Följ alltid anvisningarna på exfolieringsprodukten och undvik att exfoliera för ofta.

Genom att exfoliera ansiktet regelbundet och på rätt sätt kan du avlägsna döda hudceller, rengöra porerna och främja en hälsosam och strålande hud. Tänk på att varje persons hud är unik, så det kan ta lite tid och experimenterande för att hitta den bästa exfolieringsmetoden för just din hudtyp.

Oavsett vilken typ av exfoliering du väljer är det viktigt att vara försiktig och inte överexfoliera huden. För mycket exfoliering kan göra huden känslig och irriterad. En mild exfoliering en eller två gånger i veckan är oftast tillräckligt för att uppnå en frisk och strålande hud. Kom ihåg att alltid följa upp med återfuktning och solskydd för att skydda den nyexfolierade huden.

Här finner du mina bästa kemiska peeling för hemmabruk

 

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

 1. Kemisk peeling är verkligen grymt! Kör både på salong och för hemmabruk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *