Få tillbaka håret med en hårtransplantation

Att tappa håret kan vara väldigt jobbigt och kan drabba både män och kvinnor, även om det är vanligare hos män. Samtidigt så behöver det inte vara något slutgiltigt, det finns faktiskt en hel del behandlingar och man kan också förebygga det på flera sätt.

 

En av dessa alternativ är en hårtransplantation. Det är metoden man väljer när håret redan fallit av och man helt enkelt vill ha tillbaka sitt hår. Men vad innebär det egentligen att få en hårtransplantation och hur mycket kostar det?

Så mycket kan en hårtratsplantation kosta

En hårtransplantation kostar baserat på hur mycket hår som ska transplanteras. Det kan bli väldigt dyrt vid omfattande behandlingar men det går ofta att pressa priserna. Priset baseras på grafts, hårsäcksgrupper. Tittar vi på vad en hårtransplantation genom brahår.se kostar så ser vi att 1 000 grafts går på 26 000 kr via en svensk klinik, men hos andra kan det kosta allt mellan 28 000 och 37 000 kr.

Därför tappar du håret

Det finns flera saker som kan göra att du tappar ditt hår. Det de allra flesta syftar på när man pratar om håravfall är androgen alopeci, ärftligt håravfall. Det är tyvärr också den svåraste varianten att behandla eftersom medicin inte är vanligt och kan ha varierande resultat. För många känns det väldigt slutgiltigt att tappa håret, men det är inte något man måste leva med.

 

Det som gör att man tappar håret är hormonet DHT som man då får ökade nivåer av. Det sker naturligt över tiden om man har det i släkten. Håravfall drabbar runt 75% av männen, men det drabbar också runt 20% av kvinnor. Män kan däremot drabbas mycket yngre och tidiga tecken kan dyka upp redan i 20-årsåldern, men hos kvinnor är det istället vanligare vid klimakteriet.

Håravfall kan ha en rad olika orsaker

Det behöver inte vara ärftligt om du tappar håret. Det finns en rad olika orsaker till håravfall och det finns ofta behandlingar för vissa av dessa. Stress är exempelvis en vanlig orsak och har man väldigt allvarlig eller långvarig stress så kan håravfallet vara betydande. Då kan det hjälpa att göra något åt stressen.

 

Andra orsaker kan vara exempelvis näringsbrist, olika sjukdomar, p-piller, svampinfektioner i hårbotten och mycket annat. Har man inte håravfall i släkten eller exempelvis tappar hår i samband med att man börjar känna sig sjuk bör man kontakta vården och utreda det. Har man nyligen börjat ta någon medicin så kan den också orsaka håravfall. Även om ärftligt håravfall är det vanligaste så är det med andra ord långt från den enda orsaken.

Håravfall går att behandla på olika sätt

Beroende på orsaken till ens håravfall går det att behandla på en rad olika sätt. Hårtransplantation är en av de mer moderna och avancerade alternativen som ger mer omfattande resultat, men det är samtidigt inte det enda alternativet som finns tillgängligt.

 

Samtidigt så är det inte alla metoder som är att rekommendera. Det finns en rad olika hårvårdsprodukter som säger sig motverka håravfall, men flera av dessa har lite till ingen effekt. I andra fall så är det endast preventivt, det går med andra ord endast att motverka håravfall och fungerar inte när man redan har börjat tappa hår.

Många behandlingar är preventiva

En rad olika produkter är med andra ord endast aktuella om man vet att man kommer att tappa hår, men inte har gjort det än. Har man håravfall i släkten kan man börja använda dessa innan det börjat för att minimera hur illa det blir eller för att få det att dröja längre innan det börjar.

 

PRP-behandlingar kan fungera både preventivt och efter att håravfall har börjat. Det erbjuds av samma kliniker som erbjuder hårtransplantationer och är ett par injektioner som man får. Det görs i samband med hårtransplantationer för att ge bättre resultat men vissa kliniker kan också erbjuda det som en separat tjänst för den som exempelvis inte har pengarna för en hårtransplantation.

Därför väljer många hårtransplantationer

En hårtransplantation är en modern behandling och kan åtgärda håravfall helt och hållet. Är man ung när man genomför det kan man få vidare håravfall om det blir värre i framtiden, men det som har transplanterats kan inte falla ur så endast en vidare behandling kan då behövas.

 

Det är också den enda riktiga metoden för att behandla allvarligare fall av håravfall. Det kan då leda till ett bättre självförtroende och göra att en man eller kvinna är mer nöjd med sitt utseende. Samtidigt så är riskerna färre idag då metoden är mycket mer avancerad jämfört med förr.

Moderna hårtransplantationer är mycket säkrare

Hårtransplantationer var förr ganska ökända för att vara förknippade med risker. Håret kunde ändå falla ur, man kunde få hemska och synliga ärr och infektioner var mycket vanligare. Det kunde med andra ord göra mer skada på ens självförtroende. Med modern teknik så har dessa behandlingar blivit mycket säkrare och de allvarliga riskerna har blivit otroligt ovanliga.

 

Mindre problem som kan uppstå är vanligtvis möjliga att behandla och består vanligtvis av småsaker som lättare infektioner eller att håret faller ut, men det växer tillbaka igen efter en tid.

Skillnaden mellan FUE och FUT

Idag använder man en metod som heter FUE, Follicular Unit Extraction. Detta innebär att man transplanterat individuella hårsäckar, vanligtvis från nacken, och placerar dessa på området med håravfall. Det innebär minimal ärrbildning och är mycket säkrare.

 

För använda man en metod som heter FUT, Follicular Unit Transplantation. Det innebär att man tog en remsa hud med friskt hår från bakhuvudet och placerade denna vid området med håravfall. Det innebar en stor risk för ärr och kan i värsta fall vara väldigt synligt, det fungerar inte heller alltid. FUT erbjuds fortfarande på vissa kliniker och är ett mycket billigare alternativ, men få rekommenderar det idag.

Därför är hårtransplantationer billigare i Turkiet

Vill man pressa ned priset på en behandling kan en resa till Turkiet vara värt det. Tittar vi igen på Brahår.se ser vi att samma behandling som kostar 26 000 kr istället kostar 11 000 kr inklusive hotell om man gör det i Turkiet. Det är därför många väljer att resa just dit för att göra det.

 

Priset i Turkiet är lägre då deras arbets- och driftkostnader är mycket lägre. Behandlingen är fortfarande densamma och man får inte tillgång till sämre teknik eller vård, så många föredrar att gå den vägen.

Jämför alltid olika kliniker

För att få den bästa vården för det bästa priset bör man alltid jämföra olika kliniker. Det finns en del kliniker som kan ta uppemot 10-15% mer för exakt samma behandling, så det kan bli väldigt dyrt i värsta fall. För den som behöver ett större antal grafts kan det bli onödigt dyrt. Jämför vi med Brahår kan vi exempelvis se att en dyrare klinik kan ta så mycket som 37 000 kr för endast 1 000 grafts. Det är cirka 11 000 kr mer exakt samma behandling.

Du bör också kontrollera kundomdömen och recensioner innan du väljer en klinik för att försäkra dig om att deras tidigare patienter har blivit nöjda och fått en bra vård. Det är både säkrare för dig som patient och det kan samtidigt vara lugnande att veta att många andra redan har testat deras klinik.

Please follow and like us:

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.