Så gör du tomten och huset redo för vintern

Samarbete med poolgiganten.se

Att förbereda ditt hus för vintern är kanske inte högst upp på din att göra-lista just nu. När allt kommer omkring skulle de flesta av oss inte hellre lägga ner sin tid på att utföra underhåll av ditt hem. Du kan inte skjuta att göra ditt hus redo för vintern om du vill att ditt hem ska vara fullt förberedd för den kalla vintern som råder i Sverige.

Kallt väder, is och snö kan göra verkligen göra stor skada på ditt hem – om du inte tar dig tid att förbereda det innan vinterkylan tar tag. Här är några tips på hur du effektivt kan vintersäkra ditt hem – och göra din bostad mycket roligare när termometern sjunker.

Studier visar att regelbundet underhåll blir mindre kostsamt. Vi vet alla att ingrodd smuts är svårare att få bort. Det kommer kännas betydligt mer trevligt när våren kommer och du ska plocka fram utemöblerna när dom redan är rena och fina och altanen inte helt full mer alger. 

​​10 tips – Gör ditt hus redo för vintern

  • Börja med tomten. Innan snön lägger sig som en kappa över din tomt kan det vara bra att se över den.
  • Rensa taket
  • Rökvägar – skorsten och eldstad.
  • Funkar värmen? 
  • Läckande kranar
  • En stund med varje dörr och fönster
  • Är förrådet eller verktygsboden redo? 
  • Rengör altan och utemöbler
  • Har du pool behöver vinterstänga den

 

Andra saker du kan göra är:

 

Isolera fönster

Vinterdrag kan driva upp din energiräkning – och försämra den mysiga atmosfär du vill ha inuti ditt hem när det är kallt ute – om dina fönster har några luftläckage. Men genom att minska drag kan du sänka ditt hems energikostnader med upp till 20 % per år.

 

Trimma trädgrenar

Det sista du behöver är en vinterstorm som tappar ilskan från det mäktiga trädet vars grenar vinklar över ditt tak. För att inte tala om att överlämnade lemmar kan få överflödigt vatten att sippra in i sprickor i ditt hems tak eller sidospår, varför du vill se till att alla träd eller grenar som omger ditt hem är minst 5 meter från huset.

Har du pool?

När badsäsongen är över och det inte längre är aktuellt att bada i poolen, är det dags att ta ställning till hur den ska vinterförvarasLäs mer om  vinterstänga pool

 

Rensa rännor och avlopp

Igensatta regnrännor eller nedloppsrännor kan skada ditt hems fundament eller orsaka isdammar, vilket kan leda till dyra reparationer. Så, efter att löven har fallit, rengör rännorna för att ta bort löv, kvistar och smuts. Se också till att hängrännorna inte hakar och fångar vatten, dra åt hängrännor och avlopp och byt ut slitna eller skadade material. Glöm inte heller att gå igenom ditt tak.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *