I vissa länder som England, Tyskland och Polen så är elen något man tar på största allvar när räkningarna ska betalas den 25:e. Detta beror på att de inte har vattenkraft och kärnkraft tillgängligt i samma mängd som vi har i Sverige. Vilka är det då som bestämmer det svenska elpriset och vad kommer våra elräkningar bli lika dyra som hos andra europeiska grannar? Häng med i den här nyheten så ska jag förklare detta ämne på så roligt sätt som möjligt. För visst är det roligt att spara pengar?

Prognos på el

Det är några specifika elbolag som täljer guld tack vare elpriset just nu. Om vi ser till hur elpriser år 2022 hittills har rört sig per dag så inledde januari med all-time-high priser på el. Sen har det sista dagarna varit riktigt låga priser då vindkraft börjat blåsa ordentligt igen. Elpriset kommer säkerligen börja sänka sig under resten av året. År 2022 så kan det röra sig mot 56 öre per kwh enligt Elbytes beräkningar.

Vem bestämmer priset på el

Det första som är viktigt att särskilja är att det är skillnad på elbolag som producerar och som säljer el. I vissa fall är det samma elbolag som gör båda delarna. Men det finns många fler som säljer el än som producerar el. Det är stora aktörer som Ellevio, Vattenfall och E.ON. som i stor grad bestämmer elpriset då de säljer den mesta elen till Nord Pool. Det är där elbolag som säljer el måste köpa elen för att den ska gå till kund. Om man inte har elavtal med el på inköpspris som går per timme. Hoppas jag inte tappade bort dig här men det är oftast inte säljbolaget som du köper el av som har så mycket att säga till om när det gäller spotpris.

Efterfrågan och utbud på el

Hur själva prissättningen av elpriset funkar på Nord Pool är fortfarande något av ett mysterium men det verkar som att de som har mest att säga till om är de stora spelarna som säljer elen. Så ditt elavtal är starkt beroende av vad t.ex. Vattenfall lyckas prestera med sin elproduktion och huruvida det elbolaget kommer på effektivare sätt att få fram mer el.

Totalpriset

Det du kan göra som kund är att teckna ett elavtal som har bra rabatt och låga påslag. Då kan du vara säker på att betala så lite som möjligt oavsett vad elpriset bestäms att ligga på för stunden. Använd Elbyte för att jämföra elpriser och hitta bäst avtal för stunden. Priset på el och elbolagens rabatter kan förändras nästan varje dag så kika några olika dagar och månader och kom till ett beslut.