Jag har alltid fått blåmärken löjligt lätt. Ni vet, de där som dyker upp utan att man knappt nuddar något. Jag har undrat hela mitt liv vad det kan bero på, men ingen har kunnat ge mig ett svar… Förrän nu. Och det är med blandade känslor jag skriver detta.

Förra veckan besökte jag en läkare för mitt knä som var överansträngt, och mitt i samtalet kände han på min hud och sa att den var överelastisk. Jag har aldrig tänkt på att min hud faktiskt är ganska ”stretchig”, men det blev en liten aha-upplevelse. Han förklarade att det kunde vara en bindvävssjukdom som heter Ehlers-Danlos syndrom (EDS), vilket skulle förklara både mina blåmärken och andra symptom. Jag har alltid tänkt att min hud liknar gummi – speciellt efter att jag bytte ut mina implantat och den drogs ihop på ett nästan magiskt sätt.

Det har också varit andra saker, som att mina ben blir tunga och liksom ”hårda” när jag står länge. Jag har alltid trott att det är något med bindväven, typ ”slagg” som samlas där. Men ingen har kunnat förklara det för mig, och eftersom jag ser frisk ut på ytan, smal och vältränad, har det inte tagits på samma allvar. Det syns ju inte – men jag känner det varje dag. Bara en enkel sak som när någon tar mig i armen lite för hårt, kan ge ett nytt blåmärke direkt.

Träning har också varit en utmaning.
Jag älskar att hålla igång, men varje gång jag tränar känns det som att hela min kropp hamnar i krig med sig själv. Jag får extrem träningsvärk som håller i sig i flera dagar. Jag sa till min PT att det känns som jag inte klarar av det, men ingen förstår. Jag behöver återhämta mig mycket längre än vad som är normalt och det har känts som en plåga.

Så, om du som jag googlar ”får extremt lätt blåmärken” –
ta detta inlägg som en vänlig knuff att kanske kolla upp det. Be om blodprover och låt en läkare känna på din hud. Det kan vara en lättnad att äntligen få svar. Sen en annan symtom jag har går jag på en massage som är för intensiv blir jag helt totalt sänkt och måste sova, men även jag testat rullträning, jag har mått extremt dåligt efteråt jag kan inte beskriva det ens. Jag kan köra på lägsta nivå, det visar sig att med detta ska man inte ens gå på massager som är för intensiva. Jag behöver djupdyka mer hur mitt  lymfsystem är med.

Får du extremt mycket blåmärken?

Blåmärken som uppstår väldigt lätt kan vara oroande. Ibland händer det efter minsta lilla stöt, vilket leder till frågor om det finns något mer bakom. En sjukdom som kan vara kopplad till överdriven blåmärkesbildning och överelastisk hud är Ehlers-Danlos syndrom (EDS). EDS är en ärftlig bindvävssjukdom som påverkar kroppens kollagen och kan göra huden ovanligt elastisk, ledband lösa och leda till extremt lättblödande blodkärl. Det finns flera varianter av EDS, där vissa har mer uttalade hudsymptom än andra.

Vad är Ehlers-Danlos syndrom (EDS)?

EDS är en grupp genetiska sjukdomar som påverkar kroppens kollagen, vilket är en viktig byggsten i bindväv – alltså den vävnad som ger stöd åt huden, lederna, blodkärlen och organen. Kollagenet är ofta defekt hos personer med EDS, vilket leder till att bindväven blir mer elastisk och bräcklig än normalt. Det finns olika typer av EDS, och graden av symtom kan variera mycket från person till person.

Vanliga tecken på EDS kan vara:

  • Överelastisk hud – huden kan kännas mjuk och stretchig, och återhämtar sig långsamt.
  • Lätta blåmärken – blodkärlen under huden är svaga, vilket gör att blåmärken uppstår lätt.
  • Ledproblem – överrörliga leder som lätt går ur led eller orsakar smärta vid vanlig aktivitet.
  • Kronisk smärta och trötthet – eftersom kroppen hela tiden kompenserar för instabila leder och svag bindväv.
  • Mag- och tarmproblem – bindväven i inre organ kan också påverkas.

Överrörlighet och Ehlers-Danlos syndrom (EDS) är tätt sammankopplade. Det är faktiskt en av de vanligaste symptomen på EDS, en genetisk bindvävssjukdom som påverkar kroppens kollagen. Kanske har du själv upplevt att du lätt kan översträcka dina leder eller fått blåmärken utan att veta varför – det kan mycket väl vara relaterat till EDS.

Vad innebär överrörlighet?

Överrörlighet, eller hypermobilitet, innebär att lederna rör sig bortom det normala rörelseomfånget. Det kan låta som en fördel, men det kan också vara en källa till smärta och instabilitet. När lederna inte får tillräckligt med stöd från muskler och bindväv, kan de lättare bli överansträngda eller till och med gå ur led.

Hur hänger överrörlighet och EDS ihop?

Alla med överrörlighet har inte EDS, men de som har EDS upplever oftast överrörlighet. Skillnaden är att vid EDS följs överrörligheten av flera andra symtom som påverkar hela kroppen, till exempel problem med huden och blodkärlen.

Vad kan du göra om du misstänker EDS?

Om du känner igen dig i beskrivningen av överrörlighet och lättblödande hud, är det en bra idé att prata med en läkare. De kan göra genetiska tester och andra undersökningar för att se om det är EDS eller någon annan form av bindvävsproblem. Det kan vara en lättnad att få en diagnos, eftersom det finns specifika sätt att hantera symptomen och göra vardagen lättare.

Om du själv upplever överrörlighet eller känner någon som gör det, dela gärna med dig! Det är skönt att veta att man inte är ensam i att ha en kropp som fungerar lite annorlunda.

Vad kan du göra?

Genetiska tester kan hjälpa till att ställa diagnosen och ge dig bättre förståelse för hur sjukdomen kan hanteras. Och det finns sätt att underlätta vardagen – som att se till att de skyddas extra vid aktiviteter där det finns risk för stötar eller fall.

Det kan vara bra att ta kollagen och andra tillskott för leder, särskilt för personer med överrörlighet eller bindvävsproblem som Ehlers-Danlos syndrom (EDS). Kollagen är ett protein som finns naturligt i kroppen och hjälper till att bygga och stärka bindväv, som leder, hud, brosk och ben.

Upplever du samma? Kommentera gärna, jag har två vänner som har exakt samma sak och alla vi tre har i gemensamt att vi är överörliga. Jag får se här vad proverna visar, men jag behöver gå till botten med det här för jag mår inte bra i kroppen och som ni förstår tränar jag extremt lätt och slutade med pt:n som hade noll förståelse att min kropp inte klarade träningen, jag grät en dag av smärtan till och med.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *