Att verkligen komma i väg och hitta helt outforskade destinationer blir inte en lättare uppgift. Och vad som en gång utgjorde ett ovanligt resmål har blivit heta turistattraktioner – just på grund av att de har ansetts vara hemliga. Men det finns fortfarande platser att besöka för den som inte vill följa strömmen, och man behöver inte åka till andra sidan jorden för att nå dem.

Färöarna

Om man inte låter sig avskräckas av kyla är kan Färöarna vara perfekt som ett ovanligt resmål. Den självständiga ögruppen i norra Atlanten erbjuder en unik upplevelse med sitt karga och vilda landskap. Naturen har en känsla av dramatik, och både kulturen och kusterna för tankarna till vikingatiden. Lokalbefolkningen försöker dessutom hålla nere turismen, för att bland annat bevara ekosystemet, vilket på gott och ont också gör det mer svåråtkomligt.

 

Irland

För den sportintresserade resenären är de brittiska öarna en smidig och populär destination. Men om man har ledsnat på fotbollsresorna till London finns det goda anledningar att ge Irland en chans – då de erbjuder en möjlighet till en ny sportupplevelse. De unika så kallade gaeliska idrotterna är hurling, fotboll, handboll och brännboll med annorlunda regler, och går före både rugby och fotboll som den största sporten i landet. Det finns många gaelic Football-fans även långt utanför Irland. Sändningar av eventuella matcher kan ibland visas på olika webbplatser för idrottssändningar som https://se.unibet.tv/ i Sverige trots att sporten relativt okänd här, och vi har bara tre klubbar i hela landet som sysslar med gaelisk idrott på professionell nivå. Att pröva en mer okonventionell sportresa och utforska Irlands gaeliska sporter kan därför vara nästa grej.

 

 

Ishotellet i Jukkasjärvi

En resedestination som idag kanske är känd för att vara okänd. Ishotellet som ligger vid Torne älvs strand, 200 km norr om polcirkeln, har börjat bli mer populärt bland svenskar att besöka – möjligen för sin avskildhet. Själva ishotellet är faktiskt ett hotell av is, och fungerar som ett konstprojekt och sovplats samtidigt. Det finns så klart isbarer i anslutning till hotellet, och området bjuder på flera möjligheter att utforska den lappländska naturen. Jukkasjärvi är också väldigt glest vad gäller befolkning och är därför utmärkt när man vill komma i väg. Det är dock inte en varm destination, varken utomhus eller på hotellet, så man får se till att komma förberedd på minusgrader och kalla vindar.

 

Baltikum

Estland, Lettland och Litauen är nära Sverige geografiskt, men är mycket annorlunda kulturmässigt. Och det är främst av kulturskäl som ett äventyr igenom de baltiska länderna kan vara både spännande och lärorikt på samma gång. Här finns vackra slott, historiska platser, stränder och fascinerande arkitektur. Huvudstäderna, Talinn, Riga och Vilnius har sina egna identiteter och kännetecken, och det finns dessutom kvarlevor från forna Sovjetunionen att utforska, vilket kan vara en resa i sig för besökare. Från Sverige kan man så klart med ta båten över för att förgylla resan ytterligare.

 

Helsingfors

Finland är ofta rankat högt bland är världens säkraste länder och de mest progressiva. Huvudstaden har en frid över sig, och erbjuder samtidigt ett lysande nattliv. Det är också en internationellt viktig stad inom design, och har därför ett brett utbud av inspirerande platser för den konstnärligt sinnade.

 

Så, fem olika platser som både är fantastiska och lätta att besöka:

  1. Färöarna för natur
  2. Irland för sport
  3. Ishotellet i Jukkasjärvi för konst
  4. Baltikum för historia
  5. Helsingfors för modernitet