Brock Lesnars karriär har sett både upp-och nedgångar. Axel Lindholm analyserar historien om den berömda brottaren.

Brock Lesnar. Brottare eller hedrad UFC-mästare

https://www.kimura.se/ufc-200-brock-lesnar-far-21-miljoner-kr-i-lon/

Brock Lesnar föddes 1977 i USA. När han studerade på college började han brottas, och år 2000 vann han det nationella mästerskapet. Istället för att fortsätta sin idrottskarriär bestämde han sig för att delta i brottning, där hans prestationer fortsätter intermittent till denna dag. 

År 2004 spelade han amerikansk fotboll för ett professionellt lag. 2007 debuterade han i blandad kampsport. I sin första match besegrade han lätt den koreanske boxaren Kim Min-soo och slår ut honom efter bara en minut från början av matchen. Förresten, bästa casino utan omsättningskrav erbjuder spel på detta ämne, där intensiteten i kampen är också hög.

Han är omedelbart inbjuden till UFC. Ingen kom in i huvudkampen direkt, efter bara en kamp, men Brock Lesnar behövde inte en namnkampanj. Han var redan en stjärna i brottning och var väldigt populär. Detta innebar att hans slagsmål skulle locka en stor publik, vilket garanterade en stor vinst för organisationen.

Den andra kampen och fortsättningen av sin karriär

Han håller den andra kampen i sin karriär och den första i UFC mot den ökända Frank Mir. Kampen varade bara en och en halv minut. Lesnar slog sin motståndare ner på däcket med kraftfulla slag och började avsluta ovanifrån. Hans misstag var att han inte förkortade avståndet och slog med en stor amplitud. Världen, under en hagel av slag, hittade den enda rätta vägen ut och grep Lesnars ben utan att tveka att genomföra en smärtsam mottagning. 

Lesnar förlorade, men drog slutsatser från sitt nederlag. I sin andra kamp, som kommer att äga rum om ett år, kommer han inte att lämna världen en chans att vinna. Men först besegrade Lesnar Heath Herring, och sedan 45-årige Randy Couture och tog bort sitt mästerskapsbälte. 

Kampen mot den legendariska couturen kommer att stoppas av domaren, spela in en teknisk knockout, och annonsören kommer att meddela att Brock Lesnar blir den nya mästaren. Således blir den tidigare brottaren och den amerikanska fotbollsspelaren mästaren i huvudstridsavdelningen i sin fjärde professionella kamp (och tredje i UFC).

Efter denna kamp ägde rum en rematch med världen. Den här gången avklassificerade Lesnar helt enkelt sin motståndare, med en stor fördel i både brottning och slående tekniker. Duellen liknade en kamp mellan en första grader och en tionde grader, där en av parterna inte hade någon chans att vinna. Lesnar slog ner Mira med sina slag och fortsatte att slå henne i båsarna under hela första omgången. Världen, känd för sina gripande färdigheter, kunde inte motsätta sig någonting mot Lesnar, som var märkbart överlägsen i vikt. 

I andra omgången försökte Mir motstå i en stående position genom att ge ett solidt knäslag mot motståndarens huvud på hösten. Men det var slutet på det för honom. Lesnar återhämtade sig snabbt och avslutade sin motståndare med kraftfulla slag i båsarna. 

I nästa kamp besegrar Lesnar lätt Shane Carvin och vann den första segern med en smärtsam teknik. Han vann 4 på varandra följande segrar, vann och försvarade mästerskapsbältet två gånger. Han blev UFC: s huvudstjärna och uppträdde regelbundet på omslaget av sporttidningar. 

Nästa konkurrent

Nästa motståndare är den unga och lilla kända Kane Velasquez. Lesnar fick mer vikt före kampen och nådde märket 135 kilo. Men varken hans storlek eller hans aggressiva kampstil gav de förväntade resultaten. 

Efter signalen för matchens början försökte Lesnar, som en amerikansk fotbollsspelare, ramma sin motståndare från en löpande start. Därefter flög ett hagel av knäslag på Velasquez, två framgångsrika takedowns genomfördes, varefter mexikanen steg förvånansvärt snabbt, vilket hans tidigare rivaler, särskilt Frank Mir, inte kunde göra.

Efter ett kort fumble i nätet verkade den tunga Lesnar få slut på syre, han pumpades, han tappade balansen och föll flera gånger (en gång även utan kontakt med en motståndare). Velasquez ignorerade detta och fortsatte att slå Lesnar, som hade en blodig röra i ansiktet. Domaren bestämde sig slutligen för att stoppa kampen, som kunde ha slutat en minut tidigare.

Lesnar led ett krossande nederlag, förlorade mästerskapsbältet och utförde inte i mer än ett år. I slutet av 2011 kommer han att hålla sin sista kamp i UFC mot den lika formidabla Alistair Overeem. Kampen kommer att pågå bara två och en halv minut. Även den här gången kunde Lesnar inte matcha kraften och tekniken hos en seriös fighter. Efter att ha fått ett knäslag mot kroppen slogs Lesnar ner och Overeem avslutade lätt sin motståndare. Efter matchen meddelade Brock Lesnar att han skulle dra sig tillbaka som boxare.

Efter den första förlorade matchen hade Velasquez många frågor om den verkliga nivån på Lesnars kampfärdigheter. Ja, han hade en bra brottningsbas och en kraftfull kropp, men han kunde inte skryta med något annat. Den besegrade Herring tillbringade 45 slagsmål i sin karriär, men fick ingen betydande framgång. Randy Couture var 45 år gammal vid tiden för deras kamp. Frank Mir förlorade sin tidigare form otroligt snabbt vid 30 års ålder, även om han, som han själv medgav, tränade för lite under hela sin karriär.

Alla hans besegrade rivaler kunde inte matcha Lesnars makt och tryck, och den formidabla couturen var redan för gammal för det. Den första seriösa motståndaren i Velasquez person lämnade många frågor om Lesnars verkliga stridskraft, trots att han var märkbart underlägsen i storlek. Mästaren försvarade sig nästan inte i båsarna när Velasquez metodiskt slog honom. 

När ägaren till UFC, Dana White, beklagade att han på en gång inte kunde organisera en storartad kamp mellan Fedor Emelianenko och Brock Lesnar, men publiken förblev förvirrad efter kampen med Velasquez. Så Lesnar själv lämnade efter sig fler mysterier. Han har ingen anständig opposition och tar titeln i kampanjens tredje kamp, men den första värdiga motståndaren bryter honom som en amatör. Vem var han egentligen-en brottare som av misstag vann bältet eller en riktig mästare?