Känner du till alla metoder att fixa bränna? Många vill bli bruna, inte minst under vinterhalvåret. Men hur gör man? Det finns några vanliga vedertagna metoder, och ett par som du kanske inte känner till fullt så bra.

 

Vilka metoder?

Jag vill inte hävda att det inte kan finnas fler. Men samtliga av dessa metoder används garanterat i stor, ganska stor eller betydande utsträckning.

 

Här är metoderna:

 

  • Sola utomhus
  • Sola på solarium
  • Bli brun utan sol (solkräm)
  • Melanotan 2

 

Utöver detta finns det säkert allt t.ex. någon obskyr hudsjukdom till helt okända preparat på något labb någonstans. Men samtliga metoder används åtminstone, och går antagligen att använda sig av i hela världen eller nästan hela världen, Sverige inkluderat.

 

För- och nackdelar 

 

Det finns olika för- och nackdelar med dessa som allting annat. Jag tänker inte gå in på precis allt, men lite övergripande.

 

Melanotan 2

 

Detta preparat kallas för “barbiedrogen” och är ganska populärt i Sverige. Det tycks ha blivit allt populärare på senare år framförallt. Det finns hos några e-apotek eller webbutiker till bra pris ibland. Håll koll på melanotan erbjudande, för att komma undan billigare. Detta är ett preparat som gör huden brunare genom att öka produktionen av melatonin, kroppens eget naturliga sömnhormon. När hormonet kommer i kontakt med huden blir huden brunare. Du får en bränna så att säga, precis som du solat. Ytterligare en fördel med detta är att det ökar sexlusten, och det kan vara trevligt. Ska man ta upp en nackdel, så är det att huden tappar brännan inom 3 månader om man slutar. Därför rekommenderas ofta kontinuerlig användning. Samtidigt, så är ändå klart längre än andra metoder. 

Sola utomhus 

 

Att sola utomhus kan vara helt underbart. Men det finns risk för cancer. Agnes Wold, en av de nya kändisarna under Coronapandemin hävdar att samtliga solkrämer med solskyddsfaktor inte skyddar mot malignt melanom. Detta ska ur ett vetenskapligt perspektiv vara bluff och båg. Jag är osäker, på om hon menar om skyddet är enbart begränsat eller helt och hållet fusk. Däremot är det individuellt hur känslig du är. Har man mycket cancer i släkten ökar risken. Man kan tänkas vara mer motståndskraftig om man har mörkare hy än man är blek. Sedan skadar det sällan att sola under begränsad omfattning. Så mycket handlar om vilka ambitioner du har. Tänker du sitta hela sommaren ute, eller ett par timmar varannan vecka.

Solarium och Solkräm

 

För att göra artikeln mer kortfattad, läsbar och intressant så sammanfattar jag de sista 2 punkterna under 1 rubrik. Solarium är uppskattat enligt vissa. Lokalt i närheten där jag bor, finns det ett solarium som har blivit lite av en mötesplats för medelålders kvinnor. Man solar och diskuterar vad som har hänt i bygden. Kanske skvaller, eller bara allmänt tjejsnack. Solarium kan ge snabba resultat också. Tyvärr, är det ännu större risk att få cancer med solarium än genom att sola ute.

 

När det kommer till solkräm, så finns det givetvis vanlig solkräm med visst påstått skydd och solkräm med betydande påstått skydd. Sedan finns det solkrämer med färg, som gör huden brun. De kallas för brun utan sol, de flesta har nog hört talats om vad det är. Dessa säljs på helt vanliga apotek och hälsokostbutiker, både på nätet och online.