Förvaring på rätt sätt när du tränar

Det finns många träningsformer och många typer av förvaring. Här ger jag några konkreta tips på bra förvaring (eller ska man kalla det för “packning”) när man tränar. 

Överlag är det ofta problematiskt när man rör sig snabbt. Det är samma sak om man har hörlurar som om man har en väska, de trillar lätt av och det måste finnas en särskilt utformning för att det ska vara riktigt smidigt. Det finns speciella sporthörlurar eller headset som är utformade för att sitta på plats lite bättre. Liknande principer gäller för just träningsväskor för dig som tränar. Beroende på vilken sport du utövar, så finns det olika design. 

Det finns ett bra alternativ för dig som pysslar med löpning, maranton, sprint, kanske också för dig som paddlar kanot (eller multisport) och liknande. Det är löparryggsäcken. Det är en riktig lättviktare som sitter väldigt tight på ryggen. Löparryggsäck kan faktiskt vara både överkomligt prissatta och riktigt snygga. De finns precis som vad gäller andra produkter, i olika material och i olika prisklasser. Därför är det bra att jämföra och läsa produkttest, precis som sajten som jag hänvisar till. 

Ska du träna andra sporter, till exempel skidåkning, så kanske du behöver en helt annan typ av Ryggsäck. Där finns också andra varumärken representerade såsom Fjällräven och Lundhags, som ibland också tillverkar ryggsäckar för friluftsmänniskor. Dessa ryggsäckar är ofta tyngre, rymmer mer och har stadiga remmar för att klara ryck och hopp i skidbacken eller i fjällen. Det finns andra alternativ också som för cyklister och så vidare. Kolla vilken träningsväska som passar dig och din sport bäst.

Kvalitet och kostnad

Det kan vara stor skillnad på kvalitet och kostnad när det kommer till löparryggsäckar, andra träningsväskor och textilier överlag. Det som skiljer sig mellan klassiska vardagskläder exempelvis och träningskläder och träningsväskor, är att det förekommer oftare syntetmaterial. 

I en stilig trenchcoat kanske det är ull som gäller. När du vill ha en träningsväska är det andra textilier med andra egenskaper som brukar efterfrågas. Vattenavstötande material och material som “andas” brukar vara populärt. I vissa fall vill man att det ska värma kroppen, i andra fall vill man det ska avleda fukt, värme eller kyla.

Här finner du skillnad på “högteknologiska” material och enklare material. Kostnader brukar vara högre för till exempel gore-tex eller ännu modernare, ofta patenterade material än till exempel vanlig polyester eller viskor. 

Sedan är design och märke något som påverkar kostnaden också. Men även en riktig billig träningsväska kan hålla riktigt länge. Så, häftiga märken kan också vara något för att sälja in och i själva verket inte så bra som det låter. Min rekommendation är att prova sig fram, läsa produkttest, jämföra priser och fråga kunniga vänner inom området.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *