Även om poker är ett könsneutralt kortspel är pokerturneringar ofta överrepresenterade av män, både offline och online. Kvinnliga pokerspelare har däremot funnits sedan det började att spelas internationella pokerturneringar på 1970-talet. Första gången en kvinnlig pokerspelare tog sig till finalbordet i huvudeventet i poker-VM, var 1995.

Antalet kvinnliga pokerproffs har ökat under 2000-talet och fortsätter att göra det. Vad det beror på har flera förklaringar. Det kan bero på att poker har blivit mer tillgängligt. Det kan också bero på att poker har blivit mer tilltalade, både sett till hur det spelas och hur det presenteras.

Pokerproffs och pokerjournalist

Det finns väldigt lite forskning kring varför det historiskt sett har funnits färre kvinnor än män vid pokerborden. I dag är det nästan ovanligt att det inte finns några kvinnor med i pokerturneringar på professionell nivå. Detta gäller oavsett om de spelas virtuellt eller fysiskt. Trots att männen fortfarande är utgör en majoritet på proffsnivå, finns det ett flertal kvinnor som har blivit proffs i olika pokervarianter, från Texas Hold’em till Omaha Limit.

Ett av de mest kända kvinnliga pokerproffsen är Vanessa Selbst. Hon är den första kvinnan som är med på topp 100-listan över pokerspelare som har vunnit mest pengar. Ett annat exempel är Barbara Enright. 1996 blev hon den första kvinnan att vinna ett armband i World Series of Poker, vilket ibland kallas för poker-VM. I dagsläget har hon vunnit totalt tre armband. Hon är den första kvinnan att ta sig till finalen i huvudeventet Texas Hold’em No Limit i WSOP. Av de nio deltagarna slutade hon på en femteplats.

Vivian sitter vid pokerbordet.

Ett av de nya pokerproffsen är brasilianskan Vivian Saliba, som både spelar poker och är pokerjournalist. . 2017 blev hon ambassadör för 888 Poker och hon är den yngsta kvinnan att delta i huvudeventet i World Series of Poker. Hon har deltagit i flera pokerturneringar i São Paulo och Barcelona. I London vann hon pokerturneringen 888 Live London Ladies Event. Salibas föredragna pokervariant är POL, vilket är en förkortning för Pot-Limit Omaha. Enligt henne är detta det roligaste pokerspelet. Saliba har utmärkt sig både som spelare och som förespråkare. Hon spelar poker för att hon tycker att det är roligt, vilket hon också är noga med att lyfta fram som det allra viktigaste. Förutom att spela poker, skriver hon om poker. Hon har skrivit flera pokerartiklar och tagit upp ämnen som ”hur man blir en bättre pokerspelare” och ”vad man ska och inte ska göra i poker”.

Poker: En livsstil på flera sätt.

Poker har blivit mer än ett spel och en fritidshobby. För några, och framför allt för proffsen, har det blivit en hel livsstil. Den här livsstilen kan i dag se ut på olika sätt. Gränsen mellan online och offline poker suddas ut allt mer. Majoriteten av dagens pokerproffs deltar i olika pokerturneringar på nätet. Detta innebär att proffsen inte behöver flytta till Las Vegas för att utveckla sin karriär. Det går att bli pokerproffs från hemmaplan, vilket kan tilltala fler. Samtidigt har filmer som Ocean’s Eleven-serien lyft fram den moderna casinoscenen i ljuset, vilket kan ha bidragit till att fler kvinnor har hittat till pokern. Den senaste filmen i serien, Ocean’s 8, hade sju kvinnor i huvudrollerna. Även den senaste pokerfilmen hade en kvinnlig huvudrollsinnehavare.

Filmen Molly’s Game från 2017 har Jessica Chastain, som är känd från filmer som Interstellar och It 1 & 2, i huvudrollen. Karaktären Molly börjar att arbeta som värdinna i ett högprofilerat pokerrum i Los Angeles. Efter en tid startar hon sitt eget pokerimperium i New York, där hon bedriver spelen i en lyxig takvåning på ett av stadens hotell. Filmen är baserad på en självbiografi med samma namn och regisserad av mannen bakom bland annat Social Network, Aaron Sorkin. Filmen fick blandade recensioner av filmkritiker men bidrog till att ge poker ett nytt ansikte.

Även om Chastains karaktär inte själv spelar poker har hennes inverkan på spelet gett det en ny elegans. Det visar att poker kan vara mer än ett kortspel, och att det kan ta plats i nya miljöer och på ett sätt som kanske tilltalar fler kvinnliga pokerspelare.

Poker, smink och träning

Det är inte enbart stora pokernationer som Brasilien och USA som producerar pokerproffs. Det finns flera kvinnliga pokerspelare från Skandinavien. Norges hittills främsta pokerspelare är Annette Obrestad. Hennes största seger var i World Series of Poker Europe, 2007. Dagen innan hennes födelsedag vann hon strax över 2 miljoner dollar. Några månader tidigare skapade hon stora rubriker över hela pokervärlden. Då vann hon en online pokerturnering med 180 andra pokerspelare, helt utan att titta på sina kort. Under hela pokerturneringen hade hon en tejpbit klistrad över skärmen där hennes kort fanns. Syftet var att hon ville visa för pokervärlden hur extremt viktigt det är att spela efter sin position och att övervaka de andra spelarna. Idag har Annette dragit sig tillbaka från pokern, även om hon officiellt inte har pensionerat sig från kortspelet. Istället har hon blivit make up-vlogger. Hon lägger upp videor på när hon testar smink och ger tips. Likt Ali Andreea berättar hon om vad man ska och inte ska göra med sitt smink.


Närbild på Annette med grönt ögonsmink.

Det finns flera kvinnliga pokerspelare som kommer från Sverige. En av dem är 888-ambassadören Sofia Lövgren. Hon har arbetat med pokersajten sedan 2014 är fortfarande en aktiv pokerspelare. Hennes hittills största vinst är en tolfte plats i turneringen Millionaire Maker under WSOP 2016. Vid sidan av sitt pokerspelande är Sofia mycket aktiv och tränar alltifrån löpning till yoga och styrketräning. Hon är en av många pokerspelare som marknadsför träning som ett sätt att bli en bättre pokerspelare, precis som de manliga proffsen, Daniel Negreanu, och Chirs Moorman.

Det är en lång bit kvar innan det finns lika många kvinnliga pokerspelare som manliga. Det är tydligt att antalet kvinnliga pokerproffs ökar. De har börjat att få mer tevetid och chansen att göra sina röster hörda. Tillsammans med den ökade tillgängligheten verkar det som att fler spelare har det lättare att komma upp på den allra högsta nivån, vare sig man är kvinna eller man.