Det finns många anledningar till att man kan behöva låna pengar. Och det finns många ställen där du kan låna pengar. Se till att jämföra och låna pengar direkt om du verkligen har ett konkret behov. Se verkligen till att låna direkt om det verkligen behövs för att undvika exempelvis inkassokrav, eller att du riskerar att gå miste om det du tänkt betala.

Därför behövs lån och långivare

Det här med att “låna pengar” har för många en negativ klang. Man kanske har dåliga erfarenheter av lån. Höga räntor, stora avgifter som gör att lånet drar ut på tiden. Eller har du lånat ut saker till din kompis som inte har lämnat tillbaka? Många är skeptiska till att låna, men faktum är att det är väldigt viktig finansiell samhällsfunktion, att faktiskt kunna låna. Man kan behöva låna pengar till mycket. Några av de mest självklara sakerna är till en bil och till framförallt en fastighet. Just fastigheter är prio 1 för så många människor. Men faktum att varje gång man tar något på delbetalning eller genom kreditkort, så är det just ett slags lån. Ibland lånar man för skojs skull om man till exempel bara vill shoppa. Ibland är det, för extremt viktiga saker som till exempel mat. Vid svåra kriser, kan det under vissa omständigheter vara rimligt att ansöka om ett lån. 

Många lån betalas direkt

Det finns många olika slags lån. Billån, banklån, snabblån, privatlån, p2p-lån, leasing och delbetalningar är några vanligt förekommande exempel. Vissa hävdar att det finns bra och dåliga lån, men det riktigt så enkelt är det inte. 

Olika lån har olika egenskaper och kan passa olika personer under olika omständigheter. En höginkomsttagare som behöver snabba pengar av någon anledning vid ett specifikt tillfälle, kanske inte besväras av den höga räntan på samma sätt som en låginkomsttagare. Det kanske lönar sig för en firma att nyttja företagsleasing, snarare än att köpa en firmabil rakt av, och så vidare. Det finns många exempel för många människor. Just detta är också en av många anledningar att inte bara spontant ansöka om ett lån, utan faktiskt stanna upp och tänka till. Det är viktigt att man gör ordentlig research om man inte vill hamna i besvärliga situationer. 

Och visst, det finns också långivare som är mer eller mindre oseriösa, även om alla företag idag är under tillsyn av Finansinspektionen. Oavsett om du tar dig tid att läsa på och jämföra så får man ofta pengarna direkt (ganska omgående) på sitt bankkonto. Detta förutsätter att du väljer rätt långivare och har rätt bank men i de allra flesta fallen går det direkt, eller åtminstone väldigt snabbt. Vill du låna mindre belopp direkt? Över SMS-lån som är en av de snabbaste låneformerna.