Fettmätning och analys av kroppssammansättning

Att mäta kroppssammansättning är något jag velat göra en längre period, då jag under de senaste månaderna har tränat mer aktivt. Jag är mycket för att mäta kroppen för att se mätbara resultat.

Jag har även ibland känt att träningen jag gör är lite för hård för mig och tanke på den låga muskelmassan jag har i min kropp (som jag antog jag hade ) så ville  jag gärna få det svart på vitt för att börja träna mer lättare vikter och mer grundläggande träning för stärka upp kroppen.

Kvinnor och män tränar olika och det går inte att se med endast ögonmått hur mycket muskler en kropp faktiskt har.

En kropp består av olika delar av fett, muskler (protein) och vatten och det är det man kan bland annat det man  kan utläsa genom att mäta kroppssammansättning kroppen.

Att mäta kroppsfett

Det finns flertal olika sätt att mäta kroppsfett i kroppen. Vissa använder en Fettkaliper eller gör en Bod pod mätning, hemmavåg eller Inbody mätning mm. Just Bod pod är en ganska så vanlig form av mätning av kroppen och funnit länge på marknaden. Nyligen kom jag i kontaktmed Inbody mätningar som ger väldigt exakta mätningar över kroppens sammansättning. 

Inbody kroppsanalys

Ska jag vara helt ärlig så kändes det inte så intressant att krypa in i ett ägg heller. En mätning med Inbody 270 som jag gjorde ligger på ungefär halva priset vs en bod pod. Jag betalade 250 kr och ganska överkomlig summa om man tycker om att följa upp sin träningsresultat emellanåt, tex en gång i månaden.

InBodys maskiner finns i tre varianter, InBody 270, 570 och 770 . Det som skiljer dom åt är hur portabla dom är. 770 används mest på sjukhus. Maskinerna mäter med hög precision kroppens sammansättning av muskler och fett, och utifrån det kan sedan träning och kost individanpassas för maximalt resultat.

Fördelar med att mäta kroppen

  • När du tränar ökar din motivation av framstegen du gör, att du kan lyfta tyngre idag än förra veckan.
  • Inbody maskinerna gör att man kan tydligt följa sin utveckling från varje mätning.

Mina tankar:

Jag tror att Inbody kommer bli mer stort på träningsmarknaden och lyftas fram mer på gym framöver. Jag anser att det är en självklarhet att mäta hur det står till i kroppen för veta om man förbättrar sina hälsa. Jag minns att jag mätte en gång som ung, då var det betydligt mindre fett om man säger så.

InBodys maskiner finns redan på ett stort antal gym och test-center i hela landet med kedjor som: Crossfit, Nordic Wellness,Wellness Studio och Friskis &Svettis m.fl.

Enkel överskådlig analys över kroppens sammansättning 

Jag gjorde en mätning idag och det gick på cirka en minut, man tar av sig strumpor och sedan så håller man i greppen och väntar in svar.  Mätningen skickar elektriska impulser genom kroppen  och efteråt får man ett utskrivet dokument med resultaten av sina mätningar. Det är enkelt att mäta sig igen och jämföra om man fått några resultat. Mätningarna kommer från tidigare mätningar kommer på nästa mätning du enkelt kan jämföra.

Muskler väger mer än fett

Det talas ofta om att muskler väger mer än fett, vilket är sant. Men som även kan användas som en ursäkt om vikten är lite för hög. Muskler är något vi bör ha i våran kropp för ha en god hälsa. Det är viktigt att ha en bra balans.

Mina resultat:

Mina resultat visade sig var som befarat, för mycket fett och för lite muskler. Se jag tillbaka på före och efter bilder på mellan sep-dec kan jag se att jag omfördelat sig på kroppen. Dock har vikten inte gått ner. Det betyder att jag bör ha omvandlat fett till muskler då jag tappat flera cm i omkrets.

Tyvärr mätte jag inte min kroppssammansättning innan jag började träna mer aktivt i September 2019, det stod hela tiden på ”to-do-list”.

Men måttband/bilder säger en hel del. Dagens mätningen visade bland annat att jag är högerhänt, fördelningen i fett i kroppen på sitter främst på magen.

Slutsats:

Jag kommer fortsätta träna och äta bättre och förändra min kropp till ett mer hälsosamt tillstånd. Jag fick hjälp att utläsa mina resultat av Peter, men det är rätt så enkelt att förstå då resultatet visas i bild.

Status: 33 % fett, 9 kilo muskler, nu kan det bara bli bättre! 

Mål: tappa 8 kg fett, öka 3-5 kilo muskler.

Gå in på sajten inbodysweden.nu om du också vill du mäta din kropp och här kan du se vilka center som erbjuder Inbody mätningar 

Jag kom i kontakt med Inbody i tidningen Älskade Östermalm i artikel om Peter Carlsson som är verksam som personlig tränare och jag bokade raskt in en mätning på gymmet där hand arbetar. Peter var väldigt trevlig och kunnig, så jag fick med mig flera bra träningsövningar därifrån då vi körde även ett träningspass. KUL!

Jag kommer definitivt följa upp med en fler fler mätningar. Återkom till min blogg för följa min resa mer under kategorin träning. Jag ska även testa en annan mätning, samt göra en avancerad hälsokontroll med blodprov tänker jag mig!

Please follow and like us:

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.