Bättre hårborttagning med IPL-ljusbehandling

När det kommer till hårborttagning finns det många metoder att välja mellan, som till exempel rakning, vaxning och epilering. Vaxning och epilering ger ofta ett bra resultat som håller länge, men nackdelen är att det gör ont. Rakning är smärtfritt, men håret kommer tillbaka på nolltid och därför är det inte en metod för dig som vill vara len och hårfri länge. IPL är ett smärtfritt alternativ som ger ett långvarigt resultat.

 

IPL ger ett starkt ljus som skjuts ner i huden och avlägsnar hår, men det slutar inte där. Ljuset gör att hårsäckarna hamnar i en slags dvala, vilket innebär att lika mycket av håret inte kommer tillbaka. Ljuset stimulerar nämligen hårroten vilket gör att håret faller ut naturligt. Allt hår försvinner inte för evigt, men mindre mängd av håret växer tillbaka och det växer tillbaka saktare. IPL ska bara användas på ljus till mellanmörk hud och fungerar bäst på mörka hårstrån.

 

Det finns väldigt många olika IPL-maskiner för hemmabruk och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Enligt jämförelsesidan Inspekto rekommenderas IPL-maskinen Braun IPL Silk Expert Pro 5 PL 5014 och den har dessutom fått många positiva recensioner av användare. Anledningen till det är för att den ger en permanent reducering av hårtillväxt på bara 4 veckor. Den är även ganska lätt, vilket gör den enklare att hantera jämfört med tyngre apparater. Maskinen har tre olika intensitetslägen; normal, mild och extra mild. Det rekommenderas att man börjar med den extra milda inställningen för att sedan öka den successivt.

 

En behandling på båda benen tar ungefär fem minuter och det går att behandla alla olika kroppsdelar. Bra IPL-maskiner har SensoAdap-sensorer som känner av vilken hudton man har och anpassar ljusintensiteten därefter. Det gör att ljusbehandlingen är säker och effektiv.

 

Om man vill få bra resultat med IPL så måste man använda den regelbundet, eftersom hårsäckarna har en växtcykel som man måste tajma in för att få bra resultat. Räkna med regelbunden användning under sex månader innan hårväxten har minskat ordentligt, men du bör se permanenta resultat efter tre månader. Det blir som sagt inte helt hårfritt, men håret växer tillbaka mer sparsamt och långsammare än vanligt.

 

Det är bäst att börja med IPL under hösten eller vintern, eftersom man inte får ha en solbränna oavsett om den är naturlig eller fejk. Man måste även använda solkräm efteråt, för den behandlade huden är känslig mot solljus. Det går bra att raka sig mellan IPL-sessioner och det rekommenderas faktiskt att man gör det innan man sätter igång med ljusterapin. Det bästa är att göra det dagen innan man använder IPL-maskinen.

 

Men hur ont gör det? Olika hudtyper upplever olika typer av smärta. En del känner ingen smärta alls, medan andra kan känna lite smärta. Jämfört med vaxning och epilering är det dock nästan smärtfritt.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *