Bästa behandling för att behandla Melasma

bästa behandling melasma

I denna bloggpost tänkte jag berätta om Melasma,  där du får veta vad Melasma är och hur du kan behandla Melasma på bästa sätt!

Har du av mörka pigmentfläckar på överläppen, kinderna eller i pannan? Om du svarade ja, så kan du ha Melasma. Det är viktigt att känna till att behandlas Melasma felaktigt, eller när den lämnas obehandlad, eller utan SPF så förvärras ofta Melasma. Det finns dock säkra och effektiva behandlingsalternativ för få bort Melasma och förebygga Melasma och det kommer du lära dig om nedan.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808#types-and-symptoms

Hur ser Melsma ut och hur får man det

Melasma kommer  fram tydligare så fort huden utsätts för sol och beror till största del på hormoner. Det gör att det är svårare att behandla och ligger djupare i huden. När Melasma uppträder kan det orsaka solbränna, bruna, gråbruna eller blågrå fläckar och fräknar liknande fläckar. Dessa visas vanligtvis på vissa områden i ansiktet som kinderna, pannan, hakan och även ovanför överläppen. Även om det är mindre vanligt, kan Melasma utvecklas på armar, nacke eller någon annanstans.

Vad är skillnaden mellan Melasma och andra pigmenteringar?

 • Melasma kännetecknas av symmetriska hyperpigmenteringar, (t.ex. på båda kinderna) och är oftast stora till ytan, de sitter ihop i kluster. Detta ska inte blandas ihop med Lentigo solaris, som också kallas solfläckar eller åldersfläckar, som  är väl avgränsade pigmentfläckar som är besläktade med seborroiska keratoser.
 • Lentigo solaris orsakas av solexponering.
  Av denna anledning förekommer de främst på kroppsdelar som ofta är exponerade såsom ansikte, hals, dekolletage, händer och armar. De tenderar att vara små, mörka fläckar av huden. Det kan man lätt behandla med Picosure-laser. Lentigo solaris är mycket lättare att bli av med än melasma. Melasma kan alltid blossa upp igen vid hormonella förändringar i kroppen samt förstås vid sol och värme. 

Det är väldigt lätt att blanda ihop olika pigmentförändringar, därför är det bra att boka en hudkonsultation med hudscanning så utbildad personal kan göra en bedömning av ditt hudtillstånd.

STEG 1: Säkerställa att du har en korrekt diagnos för ditt hudproblem är det första steget att få din hud bedömd av en hudexpert med en hudkonsultation med hudscanning.

STEG 2: Behandlingsplan, när du vet exakt vilket hudtillstånd du har att göra med, kan du sedan vidta lämpliga åtgärder för en effektiv behandling.

Melasma orsaker och riskfaktorer

Det kan bero på felfunktion hos melanocyterna (de färgbildande cellerna) i huden, vilket gör att de producerar för mycket färg på vissa fläckar. Som ett resultat kan personer med ljusbrun hud till mörkare hudton vara mer benägna att utveckla Melasma eftersom de har fler melanocyter än personer med ljusare hud har.

Riskfaktorer kan inkludera:

 • Solexponering. Frekvent exponering för UV-strålar kan utlösa melasma.
 • Hudfärg. Melasma förekommer oftast hos personer med ljusbruna hudtoner, särskilt om de bor i områden med höga nivåer av solexponering.
 • Kvinnligt kön. Melasma drabbar kvinnor cirka 9 gånger mer än män.
 • Graviditet. Melasma är vanligare under graviditeten och drabbar 15 % till 50 % av gravida personer. Detta kan bero på graviditetshormoner.
 • Genetik. Upp till 50 % av personer med melasma rapporterar att nära anhöriga också har tillståndet.

Bästa behandling mot Melasma är laser PICOSURE LASER 

Jag har jämfört utbudet på marknaden och själv besökt en laserklinik  för en göra en hudföryngring, (läs om den här) och kommit fram till att den mest effektiva behandling för Melasma är med PicoSure. Det finns nämligen bara en gräns som krämer kan hjälpa, ledsen att säga men ni som tror alla problem i ansiktet som byggts upp botas med en kräm ni kommer bli besvikna. 

Picosure laser, bildkälla beautybyjen.se

PicoSure är den senaste generationens laser och den mest lämpliga behandlingen för Melasma

 • Laserns unika hastighet skapar fototermisk och fotomekanisk energi för att splittra pigmentet och undviker för hög värmeproduktion under behandlingen.
 • Rodnader i huden kan lindras med Picosure men det säljs inte som en sådan typ av behandling. Om rodnad är det enda hudproblemet man har kan annan behandling vara att föredra.
 • Lasern skadar inte din hud och förstör din pigmentering

Antal behandlingar:
Vanligtvis krävs 1 till 4 behandlingar 4-8 behandlingar på Melasma.

Viktigt: Laser behandlingar ska göras på ej solbränd hy och du behöver använda SPF 50. En perfekt behandling att göra nu under vintern.

Pris: Från  1450 kr – 2950 kr per behandling

Var: Östermalm, Sturegatan 34, Stockholm

Sammanfattningsvis,

laserkliniken Eraze i Stockholm arbetar endast legitimerade sjuksköterskor som gör en bedömning av din hudtyp och skräddarsyr behandlingen efter just din hudtyp där du kan boka en online boka din konsultation för din hud. Du kan maila in en bild på din hud också.

Just nu erbjuder de gratis hudkonsultation och 40% rabatt på första behandlingen! 

 

Vanliga frågor Melasma

Behandla Melasma med laser VS IPL Melasma?

Här är lasern överlägset IPL behandling. IPL är billigare på salong/klinik och det är säkert därför många skriver ut på Internet att det är bäst, trots att det inte är den bästa behandlingen mot Melasma. Faktum är att IPL kan förvärra huden, IPL-behandling värmer upp den omgivande vävnaden och melanin, med högre risk för brännskador på mörkare hudtyper och kan på grund av värmen som produceras faktiskt stimulera och öka uppkomsten av hyperpigmenteringen och IPL rekommenderas därför inte. PicoSure kan dock behandla djupare ner i huden än IPL, med mindre mängd värmeenergi, så det har blivit vår första rekommendation för kunder som har mörkare hudtyper. PicoSure laser medför mycket mindre risk än IPL för hyperpigmentering.  

Hur kan man arbeta förebyggande mot Melasma?

SPF 50 dagligen och Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% fram till hösten. Niactil 4% bleker inte ner eller stoppar pigmenteringen, men studier har visat att den aktiva ingrediensen Niacinamide hindrar att melanin klumpar ihop sig och därmed motverkar pigmentfläckar.

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *