Tips som är lätta att följa för att öka din ämnesomsättning

Att ha en bra ämnesomsättning har många fördelar för ditt välbefinnande, och därför är det viktigt att du håller din ämnesomsättning hög.

Din kropp har pågående kemiska reaktioner som håller den vid liv och fungerar. Metabolism är den term som används för att beskriva alla dessa kemiska reaktioner. Denna term kan också användas i samarbete med antalet kalorier du förbränner och din ämnesomsättning. För att gå ner i vikt och förhindra att du går upp i vikt igen måste du förbränna fler kalorier.

 

Och det enkla sättet att göra detta är att hålla din ämnesomsättning hög. Om du har en hög ämnesomsättning kommer du också att ha mer energi och som ett resultat av detta må bättre. Läs vidare nedan för att upptäcka några enkla sätt att öka din ämnesomsättning.

 

Inkludera tillräckligt med protein i varje måltid

Din ämnesomsättning kan ökas i några timmar genom att du äter tillräckligt med mat. Denna process är känd som TEF eller Thermic Effect of Food. detta är resultatet av de extra kalorier som krävs för att bearbeta, smälta och absorbera de näringsämnen som finns i din måltid.

 

Din TEF kan ökas mest av proteinintag. Protein kan öka din ämnesomsättning med 15-30 %, vilket är högre än kolhydrater eller fett. Om du äter tillräckligt med protein kan det hjälpa dig att känna dig mätt och på så sätt förhindra att du äter för mycket.

 

Att äta proteinrika livsmedel är också känt för att minska effekterna av långsam ämnesomsättning på grund av fettförbränning. Bantning kan orsaka muskelförlust och ett tillräckligt proteinintag kan hjälpa till att förhindra detta. Du kan också prova cbd-olja, eftersom vissa undersökningar visar att den hjälper till att upprätthålla din ämnesomsättning på ett effektivt sätt.

 

Drick kallt vatten

Tricket för att gå ner i vikt och hålla den nere är att ersätta sockerhaltiga drycker så mycket som möjligt med vatten. Kalorier är ansvariga för att öka din vikt och sockerhaltiga drycker är laddade med socker. Därför kan du minska ditt kaloriintag när du ersätter sockerhaltiga drycker med vatten. Din ämnesomsättning kan accelerera tillfälligt genom att dricka vatten. Enligt vissa studier kan ämnesomsättningen öka med 10-30 % i ungefär en timme genom att dricka 0,5 liter vatten.

 

Din kropp använder energi för att värma upp det kalla vattnet som du dricker och föra det upp till din kroppstemperatur, vilket bidrar till att du förbränner kalorier ännu mer. Vatten hjälper dig också att äta mindre eftersom det fyller dig. Att dricka vatten en halvtimme före måltiden hjälper alltså till att förhindra att du äter för mycket. Studier har visat att du kan gå ner upp till 44 % mer i vikt om du dricker en halv liter vatten före måltiden.

 

Försök att träna med hög intensitet

HIIT eller högintensiv intervallträning är träning som innebär mycket intensiva och snabba aktivitetsutbrott. På så sätt kan du bränna mer fett även efter att träningen är slut genom att öka din ämnesomsättning.

 

Du kan bränna fett effektivare med HIIT eftersom det är känt att det har en större effekt än någon annan träningsform. Du kan kasta upp till 2 kg fettmassa och 17 % av magfettet genom 12 veckors högintensiv träning. Så försök att få mer motion även hemifrån om det behövs.

 

Öva på att lyfta tunga saker

Du kan öka din ämnesomsättning genom att arbeta för att bygga muskler, eftersom muskler är mer aktiva metaboliskt än fett. Genom att lyfta tunga saker kan du också motverka låg ämnesomsättning som orsakas av viktnedgång. Det kommer också att hjälpa dig att behålla dina muskler.

 

En studie genomfördes på 48 överviktiga kvinnor som sattes på en diet där de konsumerade 800 kalorier per dag utan någon annan träning, motståndsträning eller aerob träning. När dieten var över kunde kvinnorna som deltog i motståndsträning behålla sin ämnesomsättning, styrka och muskelmassa. Medan de andra upplevde en minskning av ämnesomsättningen tillsammans med förlust av muskelmassa. Så det är en bra idé att göra tunga lyft på ett säkert sätt för att bygga muskler.

 

Inkludera oolongte och grönt te i din lista över drycker

Ett enkelt sätt att öka ämnesomsättningen är att dricka Oolongte och grönt te eftersom det är känt att det ökar din ämnesomsättning med 4-5 %. Att dricka dessa teer hjälper till att omvandla kroppens lagrade fett till fria fettsyror. Detta bidrar till en ökning av kroppens fettförbränningsprocess med 10 till 17 %.

 

Både viktnedgång och underhåll kan lätt hanteras genom att dricka dessa teer på grund av det låga kaloriinnehållet. En minskad ämnesomsättning orsakar en platå för viktminskning, men man tror att den kan undvikas genom de ämnesomsättningshöjande egenskaperna hos dessa teer.

 

Lägg till kryddiga livsmedel i din kost

Capsaicin är ett ämne som kan öka din ämnesomsättning. Paprika innehåller detta ämne så att inkludera detta i din kost kommer att hjälpa till att öka din ämnesomsättning.  För att det ska ha någon önskad effekt krävs dock att du konsumerar detta i en betydligt större mängd. Det kommer att vara bra att ta reda på i förväg om du kan tolerera att konsumera peppar i stora mängder. 

Att lägga till paprika i din kost kan bidra till att du förbränner cirka 10 extra kalorier per måltid. Det är alltså en ganska långsam process om du vill gå ner i vikt enbart baserat på detta. I övrigt kan tillsättandet av fler kryddor till din kost ha få effekter. Om du kombinerar kryddor med andra strategier som ökar ämnesomsättningen kan det ge dig bättre resultat.

 

En god natts sömn är ett måste

Sömnbrist har betydande negativa effekter på ämnesomsättningen. Riskerna för fetma kan öka enormt på grund av brist på ordentlig sömn. Att inte få tillräckligt med sömn är också kopplat till att utveckla insulinresistens och en ökning av blodsockernivåerna. Detta är en viktig orsak till typ 2-diabetes.

 

Det är känt att otillräcklig sömn minskar hormonet leptin som ansvarar för mättnadskänslan och ger en skjuts åt hormonet ghrelin som ökar hungern. Detta kan leda till att du går upp i vikt på grund av att du känner dig hungrig och äter för mycket. Du måste alltså se till att du får en ordentlig god natts sömn varje dag.

 

Drick kaffe

Studier har visat att koffein i kaffe främjar fettförbränningen och kan öka ämnesomsättningen från 3-11 %. Detta är dock känt för att påverka mer magra personer. Kaffets positiva effekter på fettförbränningen och ämnesomsättningen kan bidra till att bibehålla och lyckas med viktnedgången.

 

Använd kokosolja i stället för matfetter

Medelkedjiga fetter är relativt höga i kokosolja, till skillnad från andra mättade fetter. Din ämnesomsättning kan ökas mer med medelkedjiga fetter i stället för långkedjiga fetter som de som finns i smör. En studie visade att ämnesomsättningen ökade med 12 % med medelkedjiga fetter medan långkedjiga fetter bara ökade med 4 %.

 

Om du vill ha några blygsamma fördelar för din viktminskning kan du ersätta en del av de matlagningsfetter du använder med kokosolja på grund av dess unika fettsyraprofil.

 

Slutliga tankar

Du kan enkelt öka din ämnesomsättning genom att göra några små livsstilsförändringar och genom att få dessa tips införlivade i din dagliga rutin. Du kan få mer energi under hela dagen genom att ha en högre ämnesomsättning och även gå ner i vikt mer effektivt. Så satsa på det och öka din ämnesomsättning för att få ett bättre och hälsosammare liv.

Please follow and like us:

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.