En halv miljon svenskar bråkar i badrummet

En ny undersökning från Kronas apotek visar att mer än hälften av svenskarna har lånat hudvårdsprodukter av sin partner utan att fråga om lov, vilket skapar irritation i relationen. De vanligaste produkterna som lånas är schampo, hudlotion, deo och ansiktskräm.

Kronans Apotek har nyligen låtit genomföra en Sifo-undersökning för att belysa det ökade intresset för hudvård bland män, svenskarnas hudvårdsrutiner och användandet av sin partners hudvårdsprodukter.

Undersökningen visar att mer än varannan person i en relation (52 procent) har lånat sin partners hudvårdsprodukter utan att fråga om lov. Detta beteende är vanligare i ålderskategorin 18-29 år, där 64 procent har lånat sin partners produkter utan tillåtelse. Undersökningen visar också att endast 10 procent av männen har en egen hudvårdsrutin, jämfört med kvinnorna (35 procent).

”Mäns hud skiljer sig från kvinnors då män har mer kollagen som ger en fastare hud, större porer och en oljigare och smidigare hud på grund av mer talgproduktion. Samtidigt rakar sig män i ansiktet, vilket påfrestar huden på ett sätt som kräver särskild omvårdnad, då huden lättare blir irriterad och röd och kan behöva lugnande och antibakteriella produkter,” säger Elin Levin, hudterapeut på Kronans Apotek.

”Mitt bästa tips för att motverka irritation i relationen är att göra hudvårdsrutinen tillsammans, med produkter anpassade efter ens egen hy, för att lära av varandra och få kvalitetstid tillsammans.”

Elin Levins bästa tips på enkel hudvård för nybörjare:

 • Mild rengöring för morgon och kväll som avlägsnar ytlig smuts, makeup och överskottstalg.
 • Återfuktande lugnande creme (funkar samma dag och natt).
 • SPF för att bibehålla hudens spänst, motverka åldrande och skydda mot solens strålar. Ofta innehåller dagcreme SPF, annars kan SPF användas ovanpå dagcreme.

Störst irritation i badrummet bland stockholmare

En halv miljon svenskar har blivit irriterade när deras partner lånar deras hudvårdsprodukter utan att fråga om lov, vilket är vanligare i åldern 18-29 år (22 procent). Irritation i relationen på grund av detta är mest förekommande bland stockholmare, där var fjärde person har bråkat om hudvårdsprodukter (25 procent).

Vilka produkter har vi lånat av vår partner utan att fråga om lov?

 • Schampo: 71%
 • Hudlotion: 70%
 • Deo: 44%
 • Ansiktskräm: 44%
 • Serum: 8%
 • Ansiktsmask: 7%
 • Ögonkräm: 7%
 • Smink: 3%

På kronansapotek.se och i över 500 apotek finns hudvård för alla, för att bli kvitt irritation i relationen och huden.

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 15-20 mars 2024. Totalt intervjuades 1046 svenskar i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Mina tankar: Jag kan förstå att det är irriterande om någon använder ens dyra produkter faktiskt. Är det så att man kanske testat och gillat kanske man kan investera i sina egna produkter. Att få testa och se om man gillar är verkligen bra dock för då slösar man inte pengar på något som inte fungerar, så man kanske borde få testa lite några gånger.

Kronas apotek

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *