Det finns många sätt att arbeta inom sjukvården. Man jobba kommunalt, genom landstinget, på privata vårdinrättningar eller som konsult exempelvis. Man kan till och med jobba volontärt, för exempelvis Läkare utan Gränser. I just denna artikel ska jag skriva om konsultjobb inom vården.
Många typer av vårdyrken
När det kommer till vårdyrken så finns det en stor mängd sådana. Allt från barnmorskor till urologer till psykiatriker. Utöver alla specialister och typer av läkare och sjukvårdare, så finns en rad olika administrativa roller. Du kan jobba som konsult inom inom många av dessa yrkestitlar. Hyrläkare och specialistsjuksköterskor av olika slag, är ganska vanliga.
Röntgensjuksköterska som exempel
Almia är just ett sådant bemanningsföretag som anlitar konsulter inom vården. De rekryterar röntgensjuksköterskor i hela Sverige enligt deras webbplats. Det är kanske inte så jättekonstigt, för Almia bemanning är ett ganska stort bemanningsföretag som har eller har haft ungefär ett hundratal konsulter. De vissa fall söker de efter just sådana här typer av specialister.
Men de är inte de enda, det finns fler aktörer Så, faktum är att det är väldigt vanligt att få jobb röntgensjuksköterska efter genomförd utbildning. Men först måste man gå röntgensjuksköterskeprogrammet, som finns hos exempelvis Göteborgs Universitet. Ingångslönen ligger idag runt 25 000 – 27 000 kr. Jobbar man några år, så får du upp lönen några tusen kronor, precis som många andra jobb.
Som röntgensjuksköterska har man andra arbetsuppgifter än vad en sjuksköterska har. Detta är alltså ingen vidareutbildning av sjuksköterska (som exempelvis operationssjuksköterska) till skillnad från vad många tror. Det är ett eget huvudområde, precis som om du läser till sjuksköterska. Du kan alltså, inte jobba som sjuksköterska (eller tvärtom) om du är röntgensjuksköterska.
Bra saker med konsultjobb
Det finns en rad fördelar med att jobba som “konsult”, men också några nackdelar. Här ska jag presentera några av dem.
Generella fördelar som konsult
- Stort utbud av specialistroller och branscher
- Ett kollektivavtal brukar täcka upp
- Ibland får du stöd av en så kallad konsultchef
- Ibland finns olika former av förmåner
- Du har möjlighet att bredda ditt nätverk
- Man brukar ha en garantilön
Kort och gott, det finns många fina fördelar att jobba som konsult. En av få nackdelar, är att det kan vara stressigt en viss tidsperiod om man har många så kallade konsulttimmar. Men i sådana fall, kanske man också har mer ledighet andra perioder. Det kan vara lite som att jobba i skift. Men detta skiljer sig också beroende på befattning, yrke och bemanningsföretag. Man kan dessutom konsultera både genom en bemanningsfirma, som frilansare eller genom ett eget företag.