Bianca Ingrosso är för de flesta känd från TV genom Wahlgrens Värld, som influencer med stor följarskara på Instagram och Youtube samt som tidigare dansare i Let’s Dance. De senaste åren har hon även gjort sig känd som framgångsrik entreprenör inom hudvårds- och skönhetsbranschen. Ingrosso är delägare och en av grundarna till e-handelsbolaget Caia som bedriver försäljning av smink men på senare tid även hudvårdsprodukter. Enligt en rapport från Dagens Industri gjorde Caia en vinst på 55 miljoner kronor i år. När det gäller omsättning sägs sminkföretaget ha varit snudd på att tvådubbla sin omsättning som totalt hamnade på 150 miljoner kronor. Ingrosso har till Di uttalat att hon anser Caia vara Sveriges största sminkföretag inom premiumkategorin och att hon och kompanjonerna satsar på en omsättning på 300 miljoner kronor i år. Caias framgångssaga pekar på Ingrossos otroliga genomslagskraft hos Caias målgrupp, men också på smart marknadsföring. Bolaget säljer inga produkter i butik utan enbart på nätet och med hjälp av Ingrossos populära kanaler kan marknadsföring äga rum på Instagram story och Youtube istället för genom kostsamma externa marknadsföringskampanjer. Många uppskattar exempelvis Ingrossos tutorials på Youtube där hon steg för steg guidar hur man bör applicera smink på bästa sätt. Där är hon en i raden av inhemska och internationella skönhetsfantaster som delar med sig av tips till tittare. Andra exempel är Jeffree Star, Huda Beauty och NikkieTutorials. För de som inte riktigt är på expertnivå men som vill lära sig grundläggande hudvård- och makeup kommer ett inlägg här.

Grunderna är A och O

Grunderna är viktigast inom smink och hudvård. Du måste med andra ord ha en bra kanvas att arbeta på och det är din hud. En daglig hudvårdsrutin för den som vill hålla det enkelt omfattar skonsam ansiktstvätt, det vill säga inget som torkar ut eller irriterar huden, toner som förbereder huden effektivt och fräschar upp, och en fuktkräm anpassad för din hudtyp. Det är först när grundarbetet är gjort som du kan applicera smink. En god makeup-rutin innehåller i sin tur olika koncept som du måste kombinera för ett lyckat resultat (rengjord hy som nämnts, produkter som fungerar för dig och så vidare). Det finns med andra ord en strategi för att perfekt mejkat ansikte. Ovanligt nog kan sminkvärlden liknas vid pokervärlden där man också kombinerar olika strategiska begrepp för framgång, precis som färgerna på en konstnärs palett. Grundfärgerna förblir desamma men varje konstnär har sin egen stil och unika sätt att använda färgerna på.

Som novis kan det vara enkelt att bli medryckt av tips från olika makeupartister och inhandla massa dyra produkter. Vårt tips är att hålla det simpelt som nybörjare och hellre investera i ett fåtal produkter av hög kvalitet. Förutom skonsamma hudvårdsprodukter som gärna får sakna alkohol och vara veganska anser vi att du kommer långt på en bra foundation, concealer, rouge, mascara och någon form av läppglans. Känner du att du vill ge ögon och ögonbryn mer liv kan du även satsa på en prisvärd ögonbrynspenna eller kajal från något budgetmärke. Bra smink är i regel dyrt och prislapparna kan ibland te sig avskräckande. Glöm dock inte bort att de dyrare produkterna tenderar att vara mer dryga. Vill du spara in på slantarna är vårt tips att spendera mer på foundation och concealer eftersom det är produkter närmast huden som lägger grunden, och köpa andra produkter billigare.

Läs på och titta på proffsen

Smink och hudvård handlar till stor del om kreativitet och fantasi och du ska ha kul längs med vägen. Bli inte avskräckt av proffsens perfekta mejk utan sänk ribban lite och försöka snappa upp deras tekniska tips istället. Youtube-tutorials är en fantastisk resurs för att lära sig rätt sminkteknik, det vill säga hur du ska använda borstar, framhäva dina bästa drag och undvika klassiska sminktabbar. Professionella makeup-artister har ofta enklare videos som är riktade till just nybörjare, där de på ett metodiskt sätt och med få produkter lär ut exempelvis snabba vardagssminkningar. Förutom detta är skönhetsbloggar som min egen en bra källa till information om nya spännande produkter och vad du bör satsa på- eller undvika.