Förhindra kluvna toppar

Vad du kan göra för att minska kluvna toppar och skadat hår, jag tar dig igenom vad som orsakar kluvna toppar, hur det kan se ut. Spoilervarning: Det finns saker du kan göra för att stoppa kluvna toppar och rädda ditt hår!

Att ha vackert och hälsosamt hår är en dröm för många. Men det är också en utmaning, särskilt när det kommer till att förhindra kluvna toppar. Kluvna toppar kan göra håret ser trött ut och försvaga det över tiden. Men oroa dig inte, i denna artikel kommer vi att diskutera några tips för att förhindra kluvna toppar och hålla ditt hår friskt och starkt.

Vad är Kluvna Toppar?

Innan vi går in på tipsen, låt oss först ta en titt på vad kluvna toppar faktiskt är. Kluvna toppar är när hårstråna delar sig i två eller flera delar i slutet. Detta sker när det skyddande lagret av hår, som kallas fjällskiktet, bryts ned på grund av överdriven värme, kemikalier eller friktion. Kluvna toppar är vanliga bland personer med långt hår, men kan påverka alla hårtyper.

Varför är kluvna toppa dåliga för ditt Hår?

Kluvna toppar är inte bara kosmetiska problem, de kan också orsaka mer skada på håret över tid. När hårstråna delas upp blir de svagare och kan brytas av lättare. Detta leder till tunnare hårstrån och mindre volym. Kluvna toppar kan också göra håret känsligt för skador från miljöfaktorer som vind och sol.

Tips för att förhindra kluvna toppar

Nu när vi vet vad kluvna toppar är och hur de kan skada håret, låt oss titta på några tips för att förhindra dem:

1. Klipp håret reglerbundet

Att skära håret regelbundet kan hjälpa till att förhindra kluvna toppar. Genom att ta bort de slitna ändarna kan håret växa på ett hälsosamt sätt. Det rekommenderas att skära håret var sjätte till åttonde vecka, beroende på hur snabbt det växer.

2. Använd en hårborste med naturliga borst

Att använda en hårborste med naturliga borst kan minska risken för kluvna toppar. Borstar med syntetiska borst kan skada håret och bryta av det, särskilt när de används på vått hår. En borste med naturliga borst kan göra det enklare att borsta håret utan att orsaka skador.

3. Undvik värme

Överdriven värme kan skada håret och orsaka kluvna toppar. Försök att undvika att använda värmeverktyg som plattänger och locktänger, och låt håret självtorka istället för att använda en hårtork. Om du måste använda värme, använda värmeskydd.

4.Tvätta håret rätt

Att tvätta håret på rätt sätt kan också hjälpa till att förhindra kluvna toppar. Använd inte för varmt vatten, eftersom det kan torka ut håret och göra det mer känsligt för skador. Använd en mild schampo och balsam som passar din hårtyp och undvik att gnugga eller dra i håret när du tvättar det.

6. Undvik kemiska behandlingar

Kemiska behandlingar, som färgning och permanent, kan också orsaka kluvna toppar. Försök att undvika kemiska behandlingar om möjligt, eller vänta åtminstone några veckor mellan behandlingarna för att ge håret tid att återhämta sig.

7. Undvik att kamma håret för mycket

Att kamma håret för mycket kan också orsaka kluvna toppar. Försök att undvika att kamma eller borsta håret för mycket, särskilt när det är blött. Använd istället en bredtandad kam för att reda ut tovor och undvik att dra i håret.

8. Använd en hårmask reglerbundet

Att använda en hårmask regelbundet kan också hjälpa till att förhindra kluvna toppar. En hårmask kan hjälpa till att återfukta och stärka håret, vilket kan göra det mindre benäget att brytas av.

Kan man reparera redan skadade toppar?

Svar ja, men då behöver du denna från K18 som binder ihop de trasiga fiberna i  dom kluvna hårtopparna.

Läs gärna K18 recension 

 

Hårvård för skadat hår

Ps,  ingen av hårvården innehåller någon av de 26 allergiframkallande dofterna.

Här finner du grymma produkter för skadat hår!

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *