Välmående på arbetsplatsen

Samarbete med brilliantfuture.se

Jag har funderat på det här varför så många slutar så plötsligt på sina jobb och ofta kan det bli en snöbollseffekt att fler slutar och sedan är nästan hela personalstyrkan utbytt. 

Jag har varit med om detta och funderat lite varför det blir så. Det känns lite som att det blir så att man tillslut gör som strömmen och också säger upp sig. Det är sällan jag upplevt att de anställda sitter på rasterna och pratar om sitt missnöje med sin arbetsplats utan man tar med sig det hem, tills den dagen man väljer säga upp sig. Sen när man väl meddelar sin chef att man vill sluta så är nog inte så att man sitter och berättar i detalj allt som är dåligt. 

Men vad är en bra arbetsplats? 

Bra kollegor och givande arbetsuppgifter är några av de komponenter som svenskarna värderar högst när det kommer till trivsel på arbetsplatsen. Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet och hur vi trivs där påverkar också vårt välmående i det stora hela. Jag läste att nu får man vara glad om en anställd stannar i tre år jämfört mot förr då kunde en anställd vara hela sin karriär på 1-2 arbetsplatser. Det har blivit svårare att behålla anställda och man måste lägga stor prioritet på det.

För mig är tjänstepension, lika löner för samma arbete och erfarenhet, friskvårdsbidrag och flexibelt arbete under ansvar viktigt för mig. Men även normal arbetsbelastning, att behöva arbeta för två och aldrig ha tid vara sjuk när man är sjuk är inte bra. Leveranser kan bli bristfälliga om man måste skarva för hinna med sina arbetsuppgifter. Jag skulle säga att företag som snålar in på att anställa för att tjäna mer på sina anställdas kostnads välmående är inte bra och det var därför en vän till mig nyligen sade upp sig för hon fick för mycket patienter än vad hon mäktade med per dag.

Vanliga orsaker är en dålig arbetsplats

  • Chefen
  • Usel kommunikation
  • Meningslösa projekt
  • Brist på karriärmöjligheter
  • Bristen på bekräftelse och uppmuntran
  • Politik och kultur i företaget
  • Lönen

Vikten av employee branding

Idag behöver företag arbeta med employee branding som handlar om hur ett företag eller organisation uppfattas som arbetsgivare av potentiella, nuvarande och tidigare anställda.

Det är något jag inte tänkt på så mycket men på senare år upplevt är mer vanligt att få höra om när jag varit på arbetsintervjuer. Det är ju så att man vet vad man har och inte vad man får. Många jobbsökande försöker kolla upp arbetsgivare, men det är nog svårt att faktiskt få reda på information men arbetar företaget med Employee branding tycker jag är bra.  

Vad kan företag då göra för att behålla de personer de jobbat så hårt för att rekrytera?

Många företag använder sig av  medarbetarundersökning som är digitala och kundundersökning för att utvärdera kundkedjan. Det är ju något man som anställd kan ta upp med ledningen om man upplevelser att sin arbetsplats inte är så bra. Kanske dom inte har tänkt på att utvärdera hur nöjda deras anställda och en undersökning kan leda till en förbättrad arbetsplats. 

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *