Att ha ett varmt och skönt hem påverkar vår hälsa

Samarbete med vivarmer.se

 

Jag läste nyligen att inomhustemperaturen vi har i våra hem påverkar vår hälsa mer än vad vi tror. Det är viktigt att ha en bra temperatur i hemmet, helst så ska vi ha lite lägre temperatur i sovrummet. I sovrummet så ska det gärna vara svalt och att temperaturen bör ligga mellan 15 och 19 grader. Om temperaturen överstiger 24 grader eller hamnar under 12 grader så påverkas sömnen negativt och det finns stor risk att man drabbas av sömnlöshet eller orolig sömn. 

Varför?

När kroppstemperaturen sjunker så produceras melatonin, ett hormon som gör att vi blir sömniga, och kroppen förstår då att vi ska sova. Det skrivs ofta om att ha ett kalt hem ska vara bra för vår hälsa då det kan bidra till av vi tappar vikt. Däremot så kan biverkningarna av att bo kallt vara mer negativa. 

Att bo för kallt i hemmet är inte bra för vår hälsa

Forskning har visat att kalla hus är en stor orsak till  nästan två av fem vinterdödsfall i den äldre generationen. Data visar att ju kallare det blir desto värre blir dödligheten på vintern. För mig var detta helt nytt måste jag säga. Skrämmande nog så kan man drabbas av hjärtinfarkt och lunginflammation och blodtrycksproblem.

Varför det är dåligt att kallt inomhus är för att kalla hus också vanligtvis är fuktiga, vilket kan leda till andningssymtom. Förutom att fukt är en hälsorisk i sig kan det leda till mögeltillväxt, vilket också kan bidra till andningsbesvär.

Som tur är Nordiska hem dom hemmen som är mest uppvärmda i världen. Troligtvis för att vi är land som har många olika årstider med värmeväxlingar.

Många gånger kan det bero på att husen är byggda dåligt och har bristfällig isolering. Det är mer vanligt med att bo kallt i hus än i villor. 

Men hur kan du höja upp värmen i villan utan att det kommer kosta dig skjortan. Svaret är att installera värmepump. Det är viktigt att värmen som fördelas i hemmet är jämnt och med en värmepump så får man förnybar energi kan förse hemmet med optimal komfort och  uppvärmningskostnader upp till 85 procent. 

Rätt fuktighet inomhus är viktigt för både hälso- och materialperspektiv

Har du ett sommarhus eller fritidshus som du inte är så mycket på under vinterhalvåret och funderar på om du kan stänga av värmen helt så bör du inte göra det. Huset bör  bör ha en underhållstemperatur på minst 15 ℃ för att undvika fuktskador. Är det helt oisolerat kan du göra det dock. Så om du någon gång funderar köpa ett gammalt torp utan bra isolering som brukar få stå avstängt utan värme så är det nog bra att undvika det.

Jag har bloggat en del tidigare om inomhusklimatet och hur viktigt det är att ha ren frisk luft. Jag har förstått att vilken värme och luft vi har i våra hem påverkar oss mer än vi tror. Det går att mäta luftfuktigheten i hemmet och en optimal luftfuktighet inomhus bör vara på  Ur både hälso- och materialperspektiv är en lagom nivå på luftfuktigheten inomhus 25 – 50 % RF för det hämmar tillväxten av bakterier och mögel, och du får en behaglig inomhusluft du kan andas utan att det känns torrt. Man kan enkelt mäta det med en fuktmätare.

 

 

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *