Solcellsvärlden och solpaneler framtiden

I samarbete med utellus.se

 

Jag uppskattar investeringar som kan betala av sig på sikt. Att anpassa sitt hem för att bli mer hållbart är en investering som kostar en slant i början men sedan börjar ge besparingar. Idag är nästan all vi använder oss av i vardagen beroende av el, från när vi vaknar och tänder lampan till att vi brygger första koppen kaffe. 

Jag har tidigare bloggat om hållbar grön el och faktum är att vi vanliga privatpersoner kan tillverka vår egna el som även andra personer kan använda sig av. Jag var inte så insatt i ämnet förut, men efter ha kikat på Utellus hemsida fick jag mer klarhet i hur det fungerar att installera solceller på sitt hus och försörja sitt egna hushåll “solel” med el och sälja av överskottet.

Man kan både spara in pengar genom att sänka driftkostnaderna och tjäna på sälja av överskottet. Genrellt sätt så kan man räkna på att spara i snitt 8000-10 000 kronor per år och på 10 år så är solpanelen avbetald med det du sparar in. I framtiden kommer man även kunna ha energilager eller elbilsladdare och beroende på vilket tak du har, så syns inte solcellerna från marken så att man förstör inte heller utsikten. Denna investering höjer ofta värdet på huset vid försäljning och som köpare spar man pengar redan dag ett.

Men det är märkligt att så få ändå talar om ämnet nu när vi vill bli mer hållbara, jag tycker det låter som en suverän grej det här och om jag har hus i framtiden vill jag verkligen ha solceller på mitt hus. Nu har inte vi gemensam el, men detta skulle vara en grej att installera på bostadsrättsföreningar och sänka boendekostnaderna.

Tips…

Det tros komma ett nytt Rot-avdrag på 15% till årsskiftet 2020/2021 och då kan staten finansiera dina solceller till viss del. Samt om ditt hus är 5 år gammalt kan du dra av 30 % på ombyggnation av installationen. Bästa alternativet är att betala detta direkt för du kan se det som en hög avkastning på 8-10% per år.

Gud vad härligt det känns att göra gott både för plånboken och för andra, jag tycker det låter helt fantastiskt med solceller.

Please follow and like us:

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.