Det är vanligt att välja el av förnybar energi

Samarbete med Göta Energi

Tillgång, efterfrågan på el bestämmer elpriset. Under sommarhalvåret är elpriserna ofta lägre och det är utmärkt läge att se över sina elavtal när man har semester och mer tid över för se över onödiga utgifter. När det väl blir högsäsong och  kylan kommer är det svårt att förutspå vad elpriserna kommer vara just då. 

Vill man slippa oväntade utgifter kan det vara bra att teckna ett fast elavtal. Det är nämligen så att börspriset på el stiger ibland på vintern då förbrukningen kan bli högre när det till exempel är kallt. Det kan vara bra att följa prisutvecklingen dag för dag, året runt, och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren. På sommarkvällar och helger är många ute gör andra saker och då är efterfrågan på el i hemmet lägre och därmed lägre elpriser.

Intressant är det att Götanergi har elavtal som heter  Spot On som baseras på elbörsens utveckling, med ett av marknadens lägsta påslag. I slutändan är det de priser som råder på Nord Pool och Nasdaq styr elpriset för dig som kund. Här finner du de billigaste elavtal.

Men elpriserna har gått upp främst av höga priser på fossil gas, enligt den europeiska energitillsynsmyndigheter, ACER. Våra elpriser i Sverige skenar för att vårt energisystem är svagt och vindkraften kan inte leverera el när det inte blåser och vi har färre kärnkraftverk. Riksdagen skriver att stänga ned kärnkraften riskerar få förödande konsekvenser för Sveriges möjligheter att klara klimatomställningen. Det är vanligt att välja el av förnybar energi som kommer från källor som hela tiden förnyar sig och som inte kommer att ta slut inom en överskådlig framtid exempelvis vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi.

Få all energi du använder hemma från förnybar vattenkraft hos Götaenergi. Vill du byta elavtal så kontaktar dom din nuvarande elleverantör ordnar flytten åt dig när nuvarande bindningstid är slut.

Ett bra tips är även att se över din elförbrukning, vilken elektronik som drar mycket el. Har du energisnålt kylskåp och frys? 1 mars 2021 införs en ny energimärkning som gör det enklare för konsumenterna att jämföra och hitta de mest energisnåla produkterna.  

Har du ett hem som läcker energi bör det se över det, drar det in fönsterna, är väggarna dåligt isolerade? Nybyggda boenden är oftast mer energisnåla. All hänger ju ihop, hur du bor, elavtal och ditt dagliga användare av ström.

Källa:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/konsekvenser-av-att-stanga-ringhals-1_H811638

Please follow and like us:

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.