Praktiska saker att tänka på när man dör

Många som dör eller är döende tänker i andra banor än när man lever. Plötsligt blir materiella saker som smink och prylar inte lika kul. Det är inte så konstigt. Men det finns ändå ofta barn med i bilden, eller andra anhöriga som faktiskt skulle ha glädje av det. Det kan också gälla dig själv om du börja komma upp i ålder. Vad är det som behövs göras när man dör och hur ska man gå till väga?

Skriva testamente

Skriva testamente är väl kanske inget man tänker på i första hand när man är 20-30-40 år. Men faktum är att det kan vara bra att göra. Man kan ju faktiskt dö i en bilolycka, drunkna eller åka ner i ett slukhål när man fjällvandrar. Man kan trilla i en källartrappa eller åka in i ett träd i skidbacken. Vi kan få cancer eller hjärtstopp. Låter jag en smula morbid nu? Det hoppas jag inte, men det är ett faktum att liemannen kan ta vem som helst när som helst. Därför är det bra att skriva ett testamente genom en advokat online

Det kan man göra oavsett ålder under förutsättning att du är myndig. Huvudregeln, är alltså att bara myndiga personer får skriva ett testamente, men man kan göra det i undantagsfall från 16 år i Sverige. Det är bra att skriva testamente genom en riktig advokat, eftersom att advokaterna är mer tillförlitliga än eventuella mallar på nätet. De kan lagar och regleringar utan och inna, och de har förmåga att sätta sig in in just dina situation. Det gör att de kan helt enkelt göra rätt formuleringar och utforma dokumentet så att de blir juridiskt hållbart vid tvister och andra rättsliga situationer.

Efter döden

Sedan tillkommer andra praktiska saker efter att personen verkligen är avliden. Begravningen ska genomföras exempelvis. Det kan vara ett mycket gediget projekt, eller ett totalt ovärdigt projekt. Ska man ta ytterligheter som exempel går det att jämföra begravningsplatser intill motorvägar helt utan värdighet med kungliga begravningar med pompa och ståt. När det kommer till normala omständigheter brukar man givetvis anlita en begravningsbyrå och vänder sig exempelvis till en florist för begravningsblommor. Man kanske ordnar begravningen vid en kyrka om man är kristen eller traditionell ateist.

När det kommer till den praktiska biten kring tillhörigheter, är det en bouppteckning som görs. Är man inte överens så blir det ofta domstol man går till, det vill säga ett tvistemål. I en sådan situation är det viktigt att man har papper som behövs. Oftast räcker ett korrekt utfört testamente väldigt långt. Det är sällan, man kan köra över vad som står där, det är bara vid undantagsfall om någon har blivit utnyttjad vid psykisk sjukdom eller någon liknande man kan finna fog för att ändra det.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *