Ryggproblem kan orsakas av att fotlederna inte får rätt stöd

Hålfotsinlägg är en typ av ortopedisk anordning som kan användas för att ge stöd åt fotleden. De används ofta av idrottare, såväl som de som har drabbats av en skada eller har kronisk smärta i fotleden.

När ska man ha hålfotsinlägg?

Om du har kronisk fotled instabilitet, en högt välvd fot eller om dina fötter rullar inåt när du går, då kan du behöva ett fotleds insats och det inkluderar  även att ha platta fötter, höga valv eller till och med en kombination av båda. 

Fotvalvet
Fotvalvet är en flexibel struktur som kan tränas för att passa olika typer av aktiviteter. Det finns två huvudsakliga sätt att träna denna viktiga del av din kropp: genom att bära ett inlägg eller genom övningar.

Hålfotsinlägg hjälper till att korrigera ditt sätt att gå, och de kan också göra det lättare för dig att träna, särskilt om du har ett högt fotvalv.

Instabil fotled är ett tillstånd där fotleden är instabil, vilket gör det svårt att gå eller stå och det är lätt att stuka den igen.

Instabil fotled kan orsakas av många orsaker, såsom:

– Ankle vrickning

– Fraktur på ankelbenet

– Ledsjukdom (gikt, artrit)

– Muskelsvaghet i underben musklerna

-Högt fotvalv, lågt fotvalv mm

Det finns många olika typer av behandlingar för instabila fotleder

Typen av behandling beror på orsaken till instabiliteten och hur allvarlig den är. Det kan uppstå problem på sikt om du inte tar hand om dina fötter. Hälsporre kan uppstå när de stora senytorna under fotsulan överbelastas. Har du höga fotvalv är det extra viktigt med stabila fotriktiga skor och gärna komplettera med inlägg. Att inte gå stabilt kan förutom att få besvär med fötterna så är det även vanligt att man får besvär med knän, höfter och rygg.

Allt hänger ihop, hur vi går påverkar hur resten av kroppen mår. 

 

Rekommenderade artiklar

1 kommentar

  1. Absolut, hålfotsinlägg kan göra stor skillnad och det på kort tid. Detta är väl värt att undersöka för den som har kroniska problem med ont i ryggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *